UvA en HvA Vrijheidsmaaltijd: Gesprek zonder grenzen?

05 mei 2016 12.00 - 14.30

Evenement

Tijdens een lunch in de Academische Club wordt door de UvA en HvA een programma aangeboden met panelgesprek, muziek en kunst. Diverse gasten praten over hoe we gevoelige maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar maken en houden in het onderwijs.

De Vrijheidsmaaltijd is een initiatief van het Comite 4 en 5 mei en betekent samen eten op Bevrijdingsdag. Door de hele stad worden op 5 mei maaltijden georganiseerd, alle Vrijheidsmaaltijden bevatten een verhaal.

Aanmelden voor de Vrijheidsmaaltijd

Over het thema en het programma

Hoe gaan we om met zeer ingewikkelde discussies en gesprekken? In collegezalen en klaslokalen kunnen de gemoederen hoog oplopen over onderwerpen als radicalisme en vluchtelingen. Hoe bepalen we of er een grens wordt overschreden en hoe ver gaat vrijheid van meningsuiting?

Tijdens deze Vrijheidsmaaltijd in de Academische Club gaat een aantal deskundigen onder leiding van presentator Kirsten van den Hul hierover met elkaar en het publiek in gesprek. De panelgasten zijn:

* Simone Kukenheim (wethouder onderwijs, jeugd en diversiteit),

* Margalith Kleijwegt (journalist en auteur van het rapport `2 werelden, 2 werkelijkheden` in opdracht van ministerie OCW),

* Emile Schrijver (directeur Joods Historisch Museum en bijzonder hoogleraar UvA),

* Ineke Roex (antropoloog en UvA-onderzoeker radicalisering en anti-radicaliseringsbeleid) en

* Farid Azarkan (Voorzitter Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders).

Verder staat op het programma een muzikaal intermezzo en de opstelling van het interactieve kunstwerk `Monument voor bootvluchtelingen` van Nosrat Mansouri. Dit werk is een productie i.s.m. UAF-Stichting voor Vluchtelingstudenten en was eerder te zien bij de HvA, CREA en de VU.

Locatie

* Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam

+31 (0)20 525 1570

* Website 'Amsterdams 4 en 5 mei comite'

Gepubliceerd door Universiteit van Amsterdam