Mbo sluit slechter aan op arbeidsmarkt

Een mbo'er vindt steeds minder vaak een baan in het beroep waarvoor hij is opgeleid. Dat komt vooral doordat veel banen op mbo-niveau verdwijnen.

De arbeidsmarkt polariseert: de werkgelegenheid aan de boven- en onderkant neemt toe, terwijl banen in het middensegment verdwijnen. Dat komt vooral door de automatisering van werkzaamheden en het verplaatsen van werk naar lagelonenlanden. In opdracht van het ministerie van Onderwijs bekeken onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hoe deze polarisatie de aansluiting tussen opleiding en beroep sinds 1996 heeft veranderd.

Volgens het rapport De link tussen school en werk in een polariserende arbeidsmarkt is de afgelopen twee decennia de aansluiting van mbo-diploma's op een specifiek beroep sterk verslechterd. Deze zwakkere aansluiting is nadelig voor de inkomenspositie van schoolverlaters: ze komen namelijk vaker terecht in beroepen met een lager loon.

Keuzedelen

De onderzoekers constateren wel grote verschillen tussen opleidingen. Zo krijgen studenten van opleidingen in transport en logistiek, techniek en gezondheidszorg vaak een baan in het vak dat ze hebben geleerd, terwijl dat bij studenten van commerciele en economische richtingen juist niet het geval is. Daarnaast blijkt dat vooral mbo'ers van niveau 1, 2 en 3-opleidingen minder vaak een baan vinden in het vak dat ze hebben geleerd.

Het mbo is al bezig het onderwijs ingrijpend te herzien. Vanaf augustus moet iedere mbo-opleiding bijvoorbeeld keuzedelen aanbieden die de student beter voorbereiden op de toekomst. Het is de bedoeling dat roc's zo snel kunnen inspringen op veranderingen op de arbeidsmarkt. Er staat namelijk slechts drie maanden voor het aanvragen en goedkeuren van een keuzedeel.

Of de keuzedelen inderdaad de aansluiting gaan verbeteren, is de vraag. Uit het artikel hieronder: 'Mbo worstelt met verplichte keuzedelen' blijkt dat iedereen het idee toejuicht, maar dat de uitvoering nog te wensen over laat.

Lees het artikel `Mbo worstelt met verplichte keuzedelen' hieronder als PDF-document.

Zie het origineel.