#Bevrijdingsdag

Redactie Martijn Rosdorff

Radio | do 05 mei 2016 - Heel erg Trending: Groningen kende een massa ontbijt op de Grote Markt, aanmelden kon via Facebook, de rol van sociale media wordt belangrijker en belangrijker.

Een toespraak van Dominee Gremdaat wordt stevig gedeeld. Een toespraak over het thema van deze dag: vrijheid van meningsuiting.

Bindende kijktip, dominee Gremdaat: 'Pak de zogenaamd gekwetsten op!' #hearhear https://t.co/M2eI7gLjwA #Bevrijdingsdag #freeebru

-- Jan Born (@Jan_Born) May 5, 2016

Veel discussie, zoals altijd, op Twitter en in de reactiepanelen van Facebook. Rutte ontsteekt het vrijheidsvuur, bericht de Telegraaf.

Dat ie struikelt en d'r in lazert. https://t.co/KxJF8nRz1k

-- Bart Nijman (@BartNijman) May 5, 2016

Over die vraag gaat het vaak vandaag: wanneer begint beledigen en houdt de vrijheid van meningsuiting op. De Dominee is natuurlijk duidelijk, de meningen zijn gevarieerder dan alleen dit standpunt.

Verder: veel vrolijkheid, veel herinneringen. Oude opnames uit mei 1945, er is veel, heel veel te zien. Ook oud materiaal dat digitaal is bewerkt en nu als HD full color is te bekijken. een beetje bevreemdend maar het voegt wel iets toe.

Historische video's: #Bevrijdingsdag in beeld https://t.co/HasThqw5E4 pic.twitter.com/C6G1mE2Eo9

-- National Geographic (@NatGeoNL) May 5, 2016

Een serie iconische foto's van de bevrijding, in zwartwit en kleur, staat op de website StuffDutchPeopleLike, de website voor mensen die echt meer willen weten over Nederland en de Nederlanders. Zo krijgen buitenlanders in binnen- en buitenland een goed beeld van de bevrijding destijds.

Herinneringen, ook:

moeders 90 jr. gaat met vriendinnen lunchen #bevrijdingsdag vieren.

71 jr. geleden vierde ze haar vrijheid zittend op een Canadese tank.

-- Marjanne (@marjanne56) May 5, 2016

Ook Douwe Bob viert bevrijdingsdag. Dat doet hij geheel naakt, van een steiger een meertje in springend. De foto van de songfestival ster in zijn blote niksie wordt uiteraard stevig gedeeld.