Nederland steunt Libie

Nieuwsbericht | 05-05-2016 | Minister Koenders heeft donderdag een bezoek gebracht aan Tripoli, waar hij uitgebreid met de Libische premier Serraj sprak. Het was voor het eerst in drie jaar dat er met de Libische autoriteit in het land zelf overlegd kon worden. De minister sprak ook met de Presidentiele Raad die verblijft op het zwaarbewaakte marineterrein in de Libische hoofdstad. Koenders sprak over de politieke en humanitaire situatie in Libie en de regionale migratieproblematiek.

Libie heeft sinds een maand een eenheidsregering die na anderhalf jaar onderhandelen onder leiding van de Verenigde Naties tot stand is gekomen. Minister Koenders: `Het is nu van belang dat het parlement de nieuwe regering erkent. Daarnaast moet de regering snel resultaat gaan boeken, onder meer door de leefomstandigheden van de Libiers te verbeteren en door de strijd aan te gaan tegen ISIS, om het momentum te behouden.'

Koenders sprak in het overleg met Serraj tevens de steun van Nederland uit voor de nieuwe eenheidsregering, die sinds kort weer in Tripoli is gevestigd. `Na een donkere periode met geweld en wanhoop, glinstert er nu hoop en vrede aan de horizon voor Libie. Maar om dat daadwerkelijk te kunnen bereiken is het essentieel om te blijven werken aan de eenheid van het land. Daarom ondersteunt Nederland de dialoog met milities en het lokale verzoeningsproces', zegt Koenders.

Daarnaast sprak minister Koenders zijn bereidheid uit om Libische tegoeden in Nederland te ontdooien voor humanitaire hulp. Samen met de Presidentiele Raad zal worden gekeken hoe dit geld het best ingezet kan worden. Verder gaat Nederland kleine lokale projecten steunen die zich richten op het snelle herstel van vitale infrastructuur en diensten, zoals watervoorzieningen en werkgelegenheidscentra. 'Dat geld moet snel op de juiste plek terechtkomen, zodat de basisvoorzieningen voor Libiers op orde gebracht worden en het fundament voor stabiliteit verstevigd wordt', aldus de minister. Koenders bezocht de kustwacht in de haven van Tripoli en sprak over samenwerking ter bestrijding van mensensmokkel en humanitair migratiemanagement.

Koenders sprak met premier Serraj ook over de aanpak van mensensmokkel. De grens- en kustwacht moet versterkt worden om de smokkelnetwerken aan te pakken en de situatie van migranten in Libie te verbeteren. Nederland zal de versterking van de kustwacht in eerste instantie ondersteunen via een bijdrage aan het International Organization for Migration (IOM).

`We zetten hierop in, omdat we verwachten dat het aantal migranten dat vanuit Libie de oversteek naar Europa zal wagen, door het goede weer wederom zal gaan toenemen', lichtte Koenders toe. De route via Libie wordt al jarenlang in de zomermaanden gebruikt, mede omdat de kustwacht hier minder goed functioneert dan in omliggende landen. Recent maakte Koenders in West-Afrika namens de EU nog afspraken om de migratie op deze route in te dammen.

Nederland trekt 2 miljoen euro uit voor een internationaal fonds dat zich gaat richten op meer stabiliteit in Libie, onder meer door te werken aan wederopbouw en door steun te verlenen aan lokale overheden en het lokale verzoeningsproces.