Wielerkoorts in Gelderland: bereikbaarheid tijdens de Giro


6 mei 2016, 08:32

Verkeer in Gelderland moet de komende dagen rekening houden met hinder vanwege de Giro d'Italia. De wielerronde begint dit jaar in Apeldoorn en doet zaterdag en zondag Arnhem en Nijmegen aan. Vrijdag moet vooral lokaal verkeer moet rekening houden met afsluitingen en omleidingen. Zaterdag en
zondag zijn er ook afsluitingen op provinciale wegen.

Vrijdag 6 mei

Vanwege het wielerfeest is het centrum van Apeldoorn vrijdag nauwelijks te bereiken. De organisatie roept geinteresseerden op om met het openbaar vervoer te komen. De eerste etappe van de Giro is een tijdrit door het centrum van Apeldoorn.

Zaterdag 7 mei

Zaterdag 7 mei rijdt de karavaan van Arnhem naar Nijmegen (start 12.25 uur). Via de snelwegen blijft Arnhem bereikbaar: de provinciale wegen N224 en N225 gaan wel deels dicht (tussen 11.00 uur en 14.00 uur). Ook de Nelson Mandelabrug en de John Frostbrug (lokaal in Arnhem) gaan om diezelfde
tijd dicht. De afsluitingen bij de startlocatie zijn ruimer (vanaf 06.00 uur)

Op de etapperoute zijn er vooral afsluitingen als de karavaan passeert. Al met al blijven die wegen ongeveer 2 tot 3 uur afgesloten. Het peloton rijdt globaal vanaf Arnhem via de Hoge Veluwe via Bennekom naar Tiel. Vanaf daar wordt via Wijchen en Groesbeek gefinisht in Nijmegen.

In Nijmegen zijn lokaal afsluitingen van kracht tussen 13.30 uur en 18.00 uur. De snelwegen rond de stad blijven gewoon open: ook hier geldt dat enke provinciale wegen dicht gaan.

Zondag 8 mei

Zondag 8 mei rijdt de koers vanuit Nijmegen naar Arnhem. In Nijmegen betekent dat natuurlijk opnieuw afsluitingen. De start en opbouw van de Grote Markt en de Binnenstad begint om 06.00 uur. De rest van het parcours in Nijmegen is van 11.00 tot 14.00 uur afgesloten.

Daarna rijdt het peloton grofweg via Arnhem (Pleyroute, N325) richting de Achterhoek (flinke slinger) en weer terug naar Arnhem. Bij het passeren van de Pleyroute (rond 13.00 uur) wordt het overige verkeer stilgezet. De N325 wordt dus niet continu afgesloten.

In Arnhem zelf krijgt het verkeer ook weer de nodige afsluitingen voor de kiezen. De opbouw van de finish locatie start zaterdag 7 mei om 19.00 uur en wordt vrijgegeven op zondag 8 mei om 22.00 uur. De rest van het parcours is van 14.15 tot 18.00 uur afgesloten.

Details over bereikbaarheid tijdens de Giro vind je hier

Foto: (c) VID