Spanning met Gaza loopt op

in Israel / by Mike Durand / on 06/05/2016 at 12:38 / Tags: Gaza, Hamas, raketten, Terrorisme

De afgelopen week is er een escalatie van geweld te bemerken in de Gaza-regio. Vanuit de Gazastrook zijn meerdere raketten op Israel afgeschoten en Israel heeft hierop gereageerd met bombardementen op doelen die het als terroristische infrastructuur heeft aangemerkt. Ook vanmorgen nam de Israelische luchtmacht doelen van Hamas onder vuur na raketbeschietingen. Een overzicht.

Woensdag werden Israelische soldaten beschoten met mortieren vanuit de Gazastrook. Israelische tanks schoten terug. De Israelische legerwoordvoerder luitenant-kolonel Peter Lerner verklaarde diezelfde dag dat de mortieraanvallen vanuit de Gazastrook "de meest serieuze" escalatie van geweld is sinds de Gazaoorlog van 2014. Donderdag bombardeerde het Israelische leger in reactie op het incident vier Hamas-doelwitten in de strook. Vrijdagochtend was er een uitwisseling van geweervuur bij het grenshek van Gaza tussen Hamas en het Israelische leger. Het leger legde een tunnel bloot naar Israelisch grondgebied; de tweede binnen een maand. De tunnel zat op een diepte van ongeveer 26 meter.

Premier Netanyahu heeft zijn veiligheidskabinet bijeengeroepen om de escalatie van geweld te bespreken; ook generaal Gadi Eizenkot zal bij de vergadering aanwezig zijn.