`Celebration of Freedom' opent het State of Europe Forum 2016

Nieuwsbericht | 04-05-2016 | 11:48

Amsterdam wordt door de eeuwen heen gezien als stad van de vrijheid. Op zondag 8 mei wordt de vrijheid gevierd tijdens het openingsevent van het tweedaagse State of Europe Forum. Op het jaarlijks terugkerende forum treffen politici, geestelijk leiders, opvoedkundigen, academici, mediaspecialisten, activisten en alle partijen die bij de toekomst van Europa zijn betrokken elkaar.

De bevrijding van Utrecht door Canadese militairen

Bron: Nationaal Archief (CC BY-SA 2.0)

Het forum wordt sinds 2011 gehouden en is pan-Europees, religie-overstijgend en multidisciplinair. Het evalueert Robert Schumans visie van een Europa als `een gemeenschap van volkeren diep geworteld in christelijke waarden'.

De paradox van de vrijheid

Tijdens het event staat het thema `de paradox van de vrijheid' centraal. Het thema wijst op de nodige grenzen en restricties aan vrijheid. Zonder waarden, deugden en waakzaamheid kan vrijheid heel snel verdwenen zijn. De vluchtelingencrisis, de economische crisis, opkomend nationalisme, terrorisme en een dreigende Brexit worden verder onderzocht. Onderwerpen als milieu, familie en huwelijk, onderwijs, mensenhandel en veiligheid komen aan bod.

Gevarieerd programma

Tijdens een plenaire bijeenkomst wordt gesproken over het thema, `de paradox van de vrijheid'. Ook zijn er lezingen, audiovisuele presentaties en korte TED-achtige talks. Een Afrikaans koor uit verschillende stadskerken en jazz zorgen voor het muzikale programma.

Gastsprekers

Jonathan Chaplin van de Universiteit Cambridge is de centrale gastspreker op de plenaire bijeenkomst van zondagavond. Hij stelt onder meer de vraag: "Hoe kunnen we de EU zo veranderen dat het werkelijk een open instituut wordt, toegankelijk voor de hele Europese bevolking". Professor Prabhu Guptara vertelt over de vrijheid van de vrije markt en Prof Dr Julian Lindley-French spreekt over de wrijvingen tussen oost en west en situaties die onze veiligheid bedreigen. Europa speelt hierbij een grote rol, maar een Europees leger is niet de oplossing.

Kijk voor het volledige overzicht van het programma en de sprekers op de website van het forum.

De Schuman Verklaring

Het forum, met Engels als voertaal, wordt jaarlijks rond 9 mei gehouden, in de hoofdstad van het land dat dan voorzitter is van de EU. Hiermee wordt de Schuman Verklaring uit 1950 herdacht. Slechts vijf jaar na de Tweede Wereldoorlog werd de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal opgericht, het begin van een verenigd Europa.

`Deze weinig bekende gebeurtenis was het bepalende moment van het naoorlogse Europa', zegt de eventorganisator Jeff Fountain van het Schuman Centre for European Studies. Hij legt uit dat dit leidde tot het herstel van West-Europa na de Tweede Wereldoorlog, wat later bijdroeg aan de val van het communisme in het oosten.

Voor meer informatie: www.stateofeuropeforum.eu

Het forum wordt georganiseerd in samenwerking met de Christian Political Foundation for Europe (www.cpfe.eu).

Zie ook

* State of Europe Forum 2016