`Wij horen graag wat er leeft onder inwoners'


Publicatiedatum:
dinsdag 10-05-2016
Om meer inzicht te krijgen in de woon- en leefsituatie van inwoners heeft de gemeente vragenlijsten verstuurd aan 12.000 Haarlemmermeerders. Welke behoeften en wensen hebben zij, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, zorg, sport en recreatie? Waar lopen zij tegenaan?

"Haarlemmermeer is een heel diverse gemeente. Met kleine dorpen langs de Ringvaart, stedelijke gebieden, mensen die hier hun hele leven al wonen en nieuwelingen die van elders hierheen zijn gekomen. Bij het maken van beleid is het belangrijk rekening te houden met die verschillen en aan te
sluiten op de diverse behoeften",

zegt burgemeester Theo Weterings.


Onderzoek

Daarom hebben 12.000 Haarlemmermeerders een enquete over de leefstijl, woon- en zorgbehoeften ontvangen. De vragenlijst invullen en terugsturen kan tot en met 19 juni. Onder de inzenders wordt een prijs verloot: naar keuze twee kaartjes voor Mysteryland of een boottocht over de Ringvaart voor
maximaal tien personen. Voor elke honderste inzender is er een kop en schotel met daarop een beeld van de eigen woonplaats. Wie in aanmerking wil komen voor een prijs moet wel zijn contactgegevens invullen. Die worden alleen gebruikt voor het versturen van de prijs.

Actueel beeld

Bij de gemeente is natuurlijk al veel kennis aanwezig.

"Maar niets is zo veranderlijk als de voorkeuren van mensen, afhankelijk van de levensfase waarin ze verkeren, persoonlijke omstandigheden en maatschappelijke ontwikkelingen. Voor een actueel beeld is het goed om de vinger aan de pols te houden. Wij doen daarom regelmatig onderzoeken. Soms
heel breed, zoals nu, soms onder een specifieke groep bewoners of over een specifiek onderwerp."

(Zie voor een overzicht van onderzoeken van de gemeente Haarlemmermeer.nl/onderzoek.)


Jeugdonderzoek

Een goed voorbeeld vindt Weterings het jeugdonderzoek dat vorig jaar is gehouden onder kinderen en jongeren van 8 tot en met 26 jaar.

"Daaruit is een aantal onderwerpen naar voren gekomen die extra aandacht vragen, zoals pesten, mediawijsheid en problemen die kinderen ervaren als hun ouders uit elkaar gaan. In ons nieuwe jeugd- en onderwijsbeleid zijn die zaken opgenomen."



Privacy

De enquete die nu is verstuurd, gaat over een breed scala aan onderwerpen, waaronder wonen en de woonomgeving, werk, zorg, cultuur, sport en recreatie. Ook staan er vragen in over inkomen en gezondheid.

"Dat zijn privacygevoelige onderwerpen, daar ben ik mij van bewust. Maar om goed beleid te kunnen maken, bijvoorbeeld op het gebied van zorg, is het voor ons van belang om inzicht in die gegevens te hebben op wijk- of dorpsniveau. Ik kan iedereen verzekeren dat wij zeer zorgvuldig met de
privacy van mensen omgaan. De resultaten worden anoniem verwerkt. Als mensen hun naam invullen, wat niet verplicht is, dan wordt die losgekoppeld van de antwoorden."


Meedoen

Weterings wil iedereen die een vragenlijst heeft ontvangen van harte oproepen om mee te doen.

"Het kost wat tijd, maar ik hoop dat veel mensen die moeite willen nemen. Hoe meer mensen de enquete invullen, hoe scherper het beeld. En hoe beter wij in staat zijn om die dingen te doen die werkelijk aansluiten bij de behoeften van de inwoners van Haarlemmermeer."

De onderzoeksresultaten worden eind van dit jaar bekendgemaakt.