Pas op eikenprocessierups


Laatste update: 10 mei 2016.

Ziet u een eikenprocessierups? Pas dan op en raak de rups en de nesten niet aan. Meld aan ons waar u de rups zag. Wij bestrijden de rups.

Hoe herkent u een eikenprocessierups?

De rups is donker van kleur, harig en komt uitsluitend op eiken voor. De rupsen leven met enkele tientallen of nog meer in spinselachtige nesten die tegen de stam of dikkere takken van de boom geplakt zitten.

Waarom kan de eikenprocessierups een probleem zijn?

Een volgroeide rups heeft 700.000 tot 1 miljoen brandharen met weerhaakjes die gemakkelijk de oppervlakkige lagen van de huid, ogen en luchtwegen kunnen binnendringen. Aanraking geeft mogelijk jeuk, bulten en brandwonden. Bij inademing van de haren ontstaat irritatie van de luchtwegen.

Ik ben in contact gekomen met de rups. Wat moet ik doen?

Als u toch in contact bent gekomen met de rupsen of brandharen, wast u uw huid goed en spoelt u uw ogen goed met water. Bij ernstige klachten adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts.

Welke actie voeren wij uit?

Wij vernietigen de rupsen en nesten. Op gemeentelijke grond zorgen wij voor de bestrijding. Wij spuiten op de van voorgaande jaren bekende locaties. Op particuliere en andere terreinen is de eigenaar verantwoordelijk.

Wat doet u als u een eikenprocessierups ziet?

Ziet u de eikenprocessierups? Raak de rupsen of nesten niet aan en geef de locatie aan ons door via telefoonnummer 14 0418.