Symposium ter gelegenheid van de boekpresentatie Collectie Neuteling..


Symposium ter gelegenheid van de boekpresentatie Collectie Neutelings: Vier eeuwen middeleeuwse sculptuur

28 mei, 14.00 uur - 18.00 uur.


Naar aanleiding van de uitgave van de publicatie Collectie Neutelings: Vier eeuwen middeleeuwse sculptuur en de vernieuwde presentatie (najaar 2016) van de collectie Neutelings organiseert het Bonnefantenmuseum een symposium op zaterdag 28 mei om 14 uur.

Collectie Neutelings

De Collectie Neutelings bestrijkt de West Europese (klein)sculptuur van de hoge en late middeleeuwen.

De collectie laat zich onderverdelen in een aantal deelgebieden: Frans email uit de regio Limousin, Parijse en Noord- Franse stukken ivoor, panelen uit albasten retabels uit de omgeving van Nottingham, marmer- en steensculptuur uit Frankrijk en de Nederlanden, houten retabels en fragmenten
daarvan. In het najaar van 2016 wordt in het Bonnefanten de nieuwe opstelling van Collectie Neutelings worden gepresenteerd.

In 1994 werd de Collectie Neutelings in langdurige bruikleen gegeven aan het Bonnefantenmuseum. De Brabantse verzamelaar Willem Neutelings (1916-1986) begon in de jaren 60 van de vorige eeuw met het verwerven van middeleeuwse religieuze kunstvoorwerpen. De collectie bestaat nu uit +-120
kunstvoorwerpen uit de periode tussen 1100 en 1600. Neutelings' beslissingen werden genomen op esthetische, kwalitatieve gronden en waren soms religieus gemotiveerd.
Kunstenaar onbekend, <i>Feestmaal van Herodes met Salome</i>, 15e eeuw