Start werkzaamheden stuwen Renheide


11 mei 2016 Sinds oktober vorig jaar werkt Waterschap De Dommel aan de herinrichting van de Buulder Aa tussen Soerendonk en Leende. Naast het graven van nieuwe bochten, het aansluiten van de oorspronkelijke beek en het natuurlijk inrichten van de omliggende graslanden worden ook vispassages
bij de stuwen gerealiseerd. De laatste weken zijn de stuwen in de beek tussen Soerendonk en het bosgebied Renheide al vispasseerbaar gemaakt. Deze week start aannemer Van der Zanden met de werkzaamheden aan de resterende stuwen tussen Renheide en de A2.

Vispasseerbaar maken stuwen

In de afgelopen decennia zijn voor peilbeheer stuwen aangebracht, die niet passeerbaar zijn voor vissen. De stuwen GA1 - st 9 en GA1 - st 10 worden nu vispasseerbaar gemaakt door aanleg van een zogenaamde De Wit-vispassage. Hierbij wordt langs de stuw een kunstwerk aangebracht. In een
rechthoekige goot voorzien van schotten worden afwisselend links en rechts op de bodem poortjes aangebracht waar vis door kan zwemmen en waarmee het verval van de stuw overbrugd wordt. De vispassages hebben geen effect op de waterpeilen in de Buulder Aa. De werkzaamheden aan de stuwen starten
in de 2e week van mei.

Met het vispasseerbaar maken van stuw GA1-st9 en stuw GA1-st10 wordt een lang aaneengesloten traject van de Buulder Aa tussen Soerendonk en de snelweg A2 geschikt gemaakt voor vismigratie.

Eerdere werkzaamheden

De afgelopen jaren zijn er naast dit project, al verschillende werkzaamheden uitgevoerd aan de Buulder Aa tussen het bosgebied van Renheide en de snelweg A2.

* Project Renheide op peil
In 2013 zijn maatregelen uitgevoerd voor optimalisatie van het (grond)waterbeheer in het landbouwgebied en optimalisatie van het peilbeheer in de Buulder Aa.
* Automatisering stuwen
In het voorjaar van 2016 zijn de stuwen GA1 - st 9 en GA1 - st 10 geautomatiseerd. Met de geautomatiseerde stuw kan er in perioden van droogte meer water worden vastgehouden en in natte perioden kan water sneller worden afgevoerd.

Samenwerking en financiering

Waterschap de Dommel werkt bij dit project samen met de gemeente Cranendonck, de gemeente Heeze - Leende, Staatsbosbeheer en de provincie Noord-Brabant.