Rugstreeppadden nemen poelen Olmenpark in gebruik


Geplaatst: 9-5-2016

De paddenpoelen in het Olmenpark in Warande zijn onlangs gereedgekomen en vrijwel meteen ook in gebruik genomen door de beestjes waarvoor ze bedoeld. De poelen zijn compensatiegebied voor de rugstreeppad. Rugstreeppadden die op te bebouwen terreinen in Warande voorkomen zijn hier weer
uitgezet.

Informatiebord paddenpoel Olmenpark Warande

Beschermde soort

De rugstreeppad (7 cm.) is een beschermde soort. Overdag verblijven ze in holtes of ingegraven in de bodem. De padden eten vliegjes, insecten, mieren en spinnen. Ze leven graag op bouw- en braakliggende terreinen, zand en kleiafgravingen. Vanaf oktober tot en met maart verblijft de
rugstreeppad in winterrust in de grond. Half april tot september is de voortplantingsperiode. De mannetjes pad laat dan in de avond en 's nachts een opvallend harde roep horen. De vrouwtjes padden zetten in die periode eitjes af in het ondiepe water van poelen en plassen.

Niet verstoren!

Om de voortplanting niet te verstoren zijn van half april tot september spel- of andere activiteiten in en bij het water niet gewenst. Onder andere via het bij de poelen geplaatste informatiebord worden bezoekers en gebruikers van het Olmenpark verzocht daarmee rekening te houden!

Op de site www.waarneming.nl van Stichting Natuurinformatie is de ingebruikneming van de poelen in het Lelystadse Warande al gemeld: http://waarneming.nl/waarneming/view/116353916 .