Expositie `Bosch Open Expo (B.O.E.) bij het JBZ'

woensdag 20 april 2016

Op woensdag 11 mei 2016 om 16.30 uur wordt de expositie `Bosch Open Expo (B.O.E.) bij het JBZ' officieel geopend op de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het ziekenhuis presenteert 21 geselecteerde kunstwerken van kunstenaars die mee hebben gedaan aan de Bosch Open Expo (B.O.E.). Twee leden van de kunstcommissie hebben deze expositie samengesteld voor patienten, medewerkers en bezoekers van het ziekenhuis. Bij de selectie van de kunstwerken hebben zij gelet of de kunst past in de helende omgeving die het ziekenhuis wil zijn. De expositie is te zien vanaf 19 maart 2016 tot 4 juli 2016.

Jean-Marc Reinold, voorzitter van de kunstcommissie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, opent deze middag en neemt een kort interview af met de samenstellers van deze expositie (Marielle Lapidaire, lid van de kunstcommissie) en Agnes Bomers (secretaris kunstcommissie). Daarnaast is er voor publiek de mogelijkheid om onder het genot van een bescheiden hapje en drankje, met de exposanten samen de expositie te bekijken. Geinteresseerden zijn van harte welkom om bij dit publieke moment aanwezig te zijn.

Inspiratiebron Jheronimus Bosch

2016 is voor 's-Hertogenbosch het jaar van Jeroen Bosch. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis zoekt aansluiting bij de organisatie van Jheronimus Bosch 500. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wilde met zijn tentoonstelling aansluiten bij dit jaar. Dit resulteerde in een expositie van de Bosch Open Expo (B.O.E.). De B.O.E. is de grootste tentoonstelling in de geest van Jheronimus Bosch die is samengesteld door open inschrijving. Honderden kunstenaars en amateurs hebben hun kunstwerken aangemeld. In november 2015 zijn deze werken geselecteerd door een breed samengestelde en deskundige jury. Vervolgens hebben afgevaardigden van de tentoonstellingsplekken in 's-Hertogenbosch (het Kruithuis, Kunsthal Boschveld, Kunstlocatie Wuerth, Museum Slager, de Muzerije, het Stadskantoor gemeente 's-Hertogenbosch, de Willem II fabriek en het Jeroen Bosch Ziekenhuis) kunstwerken geselecteerd voor hun eigen locatie.

Bomers: 'De kunstcommissie is zeer gelukkig met de kunstenaars die bij ons exposeren. Op een of andere manier passen de kunstwerken goed bij elkaar. Zelfs zo goed dat we een compliment van de kunstcriticus van het Brabants Dagblad kregen omdat de expositie rust en helderheid uitstraalt.'

Catalogus B.O.E.

In een van de vitrines van de expositieruimte is de catalogus met de B.O.E. collectie te zien. De catalogus ligt voor 10 euro te koop bij het winkeltje van Sodexo op de boulevard van het ziekenhuis.

Selectie B.O.E. voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Bij de selectie voor de B.O.E. heeft de commissie gelet of de kunst past in de helende omgeving die het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil zijn. Het werk mag prikkelen, afleiden, troosten, vrolijk maken, maar niet onnodig shockeren of mensen een onaangenaam gevoel geven. Bij de selectie is gelet op het onderwerp zoals de helende natuur (landschap, vogels, uil en bloem) en de mens (het lichaam als landschap of stilleven, atelier uitzicht, de mens in het landschap). Zoals de oude meester Jheronimus Bosch op een unieke wijze de relatie tussen de mens, zijn omgeving en zijn schepper heeft verbeeld in zijn kunstwerken. De geselecteerde werken hebben allemaal een soort verstildheid in zich. De werken verdienen het om aandachtig te worden bekeken.

De geselecteerde kunstwerken zijn van Richard van der Koppel, Nicolette Peters, Monique van der Steen, Anneke Hoogenboom, Linda Bais, Catharina van de Ven, Tijs Kierkels, Ilse Vermeulen, Jacqueline Engels, Anna Pueschel, Bea van Golen, Helene de Winter, Cor van Oosterhoud, Marianne Stam, Sandra Mackus, Hedwig Zegger Althof, Tamara Jungnickel, Lobke van Aar, Antoinette Cremers, Hans van de Rakt en Marian van Esch. Naast schilderijen, tekeningen en grafiek zijn er ook foto's en sculpturen te zien.

Kunst in het ziekenhuis

Waar vind je een plek in de stad waar honderden mensen op een dag komen, mensen uit alle lagen van de bevolking die geconfronteerd zijn of worden met kwetsbaarheid en open staan in hun emotie? Kunst in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is niet controversieel maar juist stimulerend vanuit het gezichtspunt van gezondheidsbevordering in een omgeving van vaak ernstig zieke mensen. Kunst is onderdeel van een holistisch mensbeeld en een element van `healing environment'. Het ervaren van kunst heeft een genezende werking. Het JBZ is zich bewust van zijn maatschappelijke rol als cultuurdrager. In het ziekenhuis komen jaarlijks twee miljoen mensen, die in het ziekenhuis op een natuurlijke manier in aanraking kunnen komen met kunst wat hun leven kan verrijken.

Aanmelden De kunstcommissie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis nodigt u uit om bij de opening van deze expositie aanwezig te zijn. De opening vindt plaats op woensdag 11 mei 2016 om 16.30 uur op de Boulevard. Voor- en achteraf is uiteraard volop gelegenheid om de expositie te bezoeken. Geinteresseerden kunnen zich aanmelden via kunstcommissie@jbz.nl.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis richten we ons op het bieden van voortreffelijke zorg. Zorg die veilig en gastvrij is en waarin een open dialoog mogelijk is tussen zorgverlener en patient. Zorg die gegeven wordt in een stimulerende omgeving, waarin wij continu streven naar verbetering en kennisoverdracht. Bijvoorbeeld door onderzoek, samenwerking met andere zorgpartners en bedrijven en door het opleiden van jonge medische en andere professionals. Zorg waarbij gewerkt wordt vanuit een kerngedachte: Aandacht maakt 't beter.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit 's-Hertogenbosch is een groot STZ-ziekenhuis met ruim 760 bedden en zo'n 4.000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het JBZ georganiseerd in de Bossche Specialisten Cooeperatie (BSC). Het JBZ verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio 's-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Bijzondere aandachtsgebieden zijn minimaal invasieve (robot)chirurgie en ketenzorg.