Een bitterzoet plantenleven onder meervoudige stress (Promotie) - Radboud Universiteit

woensdag 11 mei 2016

Tijd vanaf 12:00

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Promovendus de heer drs. D Nguyen

Promotor(es) prof. dr. ir. N.M. van Dam, prof. dr. C. Mariani

Copromotor(es) dr. I. Rieu

Subtitel Interactions between biotic and abiotic stress responses in Solanum dulcamara. From molecular mechanisms to ecological consequences

Beschrijving

Droogte, overstroming, herbivorenvraat zorgen wereldwijd voor honderden miljarden dollars schade voor de landbouwsector. Planthormonen reguleren het aanpassingsvermogen van planten, maar hoe werkt dat als verschillende stressfactoren tegelijkertijd optreden? In de nachtschadesoort Bitterzoet - een inheemse, wilde verwant van aardappel en tomaat - ontdekte Duy Nguyen dat planten onder droogtestress of overstroming anders reageren op insectenvraat. Droogte versterkte de afweerproductie tegen rupsen van de Floridamot, terwijl overstroming de expressie van afweergenen juist verminderde. Bij de Coloradokever, die als specialist op nachtschadegewassen goed is aangepast aan de afweermechanismen van Bitterzoet, werkte het dit echter precies andersom: deze kever groeide veel beter op planten die leden onder droogte. Nadere bestudering van signaalhormonen en genexpressiepatronen liet zien dat de Coloradokever de verhoogde afweer van planten onder droogtestress deels kan onderdrukken. Dit betekent dat het niet direct voorspelbaar is hoe veranderde milieuomstandigheden de afweer tegen insecten beinvloedt: dat ligt aan de aard van het beestje.

Biografie

Duy Nguyen (Ninh Thuan, Vietnam, 1983) verkreeg zijn BSc-graad Biotechnologie in 2005 in Vietnam en zijn MSc-graad Plant Biotechnologie in 2010 van de Wageningen Universiteit. Na zijn PhD aan de Radboud Universiteit is hij begonnen als Post-doc aan het Sainsbury laboratorium van de Universiteit van Cambridge in Groot-Brittanie en bestudeert hoe planten zich aanpassen aan hun omgeving.