Verslaving en licht verstandelijke beperking (Promotie) - Radboud Universiteit

woensdag 11 mei 2016

Tijd vanaf 14:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Sociale Wetenschappen

Promovendus mevrouw MSc. N. van Duijvenbode

Promotor(es) prof. dr. H.C.M. Didden, prof. dr. R.C.M.E. Engels

Copromotor(es) dr. H.P.L.M. Korzilius

Subtitel "It's all between my ears!"Deficiences in information processing in problematic drinkers with mild to borderline intellectual disability

Beschrijving

Ondanks de toegenomen aandacht voor middelengebruik en verslavingsproblematiek bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB), is de (fundamentele) kennis over deze problematiek bij mensen met een LVB beperk. Valide diagnostische en screeningsinstrumenten en effectieve behandelinterventies ontbreken tot dusver grotendeels. Van Duijvenbodes onderzoeksproject was erop gericht om in deze leemte te voorzien door indirecte maten te ontwikkelen voor de verstoorde informatieverwerking bij problematisch drinkers, maar op basis van haar resultaten raadt Van Duijvenbode het gebruik van dergelijke indirecte maten af voor de screening, diagnostiek en behandeling van verslavingsproblematiek . Ook het inzetten van neuropsychologische behandelinterventies, bijvoorbeeld gericht op het vergroten van het werkgeheugen of het verbeteren van gedragsinhibitie bij problematisch drinkers, vindt zij op basis van haar onderzoek te voorbarig. Verslavingsproblematiek bij mensen met een LVB vereist een specialistische aanpak door een multidisciplinair team met kennis van beide zowel verslaving als van verstandelijke beperking.

Biografie

Neomi van Duijvenbode (Leiden 1987) studeerde in Utrecht, waar ze zich specialiseerde in klinische- en gezondheidspsychologie. Naast haar promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, in samenwerking met Trajectum, heeft zij daarnaast enkele jaren als psycholoog gewerkt. Momenteel is zij werkzaam als senior onderzoeker bij Pluryn en als docent bij de Radboud Universiteit.