FNWI Collegetour: Waar stond de butler met de kandelaar? Nieuwe methodes voor de analyse van bloedspoorpatronen

11mei2016

20.00 - 21.30

FNWI Collegetour: Waar stond de butler met de kandelaar? Nieuwe methodes voor de analyse van bloedspoorpatronen

In samenwerking met de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

11mei2016 20.00 - 21.30

Lezing

In tegenstelling tot het welbekende Cluedo-spelletje is het in de forensische praktijk een stuk moeilijker de positie van een slachtoffer of dader van een misdrijf nauwkeurig te bepalen. In deze dubbellezing geven Daniel Bonn en Karla de Bruin een inleiding in de forensische bloedspoorpatroonanalyse, een methode waarmee op de 'crime scene' bloedvlekken geanalyseerd worden voor de reconstructie van de plaats waar het misdrijf plaatsvond.

Wat opmerkelijk is, is dat in de huidige methode de baan van een door de lucht vliegende druppel wordt beschreven als een rechte lijn, waardoor de zwaartekracht wordt verwaarloosd. Dit kan leiden tot grote onnauwkeurigheden in de bepaling van de positie van het slachtoffer. Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut en de UvA is erop gericht deze methode in de toekomst nauwkeuriger te laten verlopen.

Bonn en De Bruin zullen laten zien hoe de huidige methode verbeterd kan worden door naar de vloeistofdynamische processen van de impact van een bloeddruppel te kijken. Dit maakt het mogelijk te demonstreren dat er een relatie bestaat tussen de snelheid waarmee de bloeddruppel op een oppervlak terechtkomt, het volume, en de grootte van de resulterende bloedvlek. Met behulp van deze relatie kan de zwaartekracht mee worden genomen in de berekening, en kan nauwkeuriger de positie van een slachtoffer bepaald worden.

Daniel Bonn

Daniel Bonn

Over de sprekers

Daniel Bonn is directeur van het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam en is tevens groepsleider van de Soft Matter onderzoeksgroep. Voordat hij recentelijk de overstap maakte naar Amsterdam was hij onderzoeksdirecteur op het Laboratoire de Physique Statistique van de Ecole Normale Superieure in Parijs. Professor Bonn heeft meer dan 200 publicaties op zijn naam staan over zogeheten `wetting phenomena', complexe vloeistoffen, hydrodynamica, mechanica en de statistische mechanieken van glas.

Karla de Bruin

Karla de Bruin

Karla de Bruin rondde in 2008 haar promotie in de fysische chemie af aan de LMU Muenchen. Sinds 2009 is zij werkzaam bij het Nederlands Forensisch Instituut als senior scientist. Daar ontwikkelt zij nieuwe methoden en technieken voor toepassing binnen het bloedspoorpatroononderzoek. Ze is ook een dag per week op de UvA en begeleidt promovendi op het gebied van spreiding van bloeddruppels in textiel en het objectiveren van de classificatie van bloedsporen.

FNWI Collegetour

Onderzoekers van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica presenteren de laatste ontwikkelingen vanuit de betawereld en laten zich door u interviewen. De programma's worden gemodereerd door studenten van BetaBreak, het interdisciplinaire discussieplatform voor betanieuws. Dit seizoen staat de reeks in het teken van forensisch onderzoek.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25