Maatregelen tegen negeren rode kruisen hebben effect

Maatregelen tegen negeren rode kruisen hebben effect

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 10 mei 2016- Laatste update: 10 mei 2016 17:20 uur

De maatregelen van Rijkswaterstaat tegen het negeren van rode kruisen boven snelwegen om de veiligheid van weginspecteurs te vergroten hebben effect. In 2015 is het aantal aanrijdingen met voertuigen van de weginspecteurs (de gele pick-ups) gedaald naar tien. Dat zijn er ruim 50% minder dan in 2014.

Minister Schultz Van Haegen van Infrastructuur en Milieu: 'Het is positief dat het aantal aanrijdingen met voertuigen van weginspecteurs flink is gedaald. Maar elke aanrijding is er een te veel. Het is van groot belang dat de weginspecteurs, die dagelijks werken aan veiligheid en doorstroming op de snelwegen, veilig hun werk kunnen doen. Beboeten van slecht rijgedrag - zoals het negeren van rode kruisen - blijft hard nodig om het aantal aanrijdingen verder terug te dringen.'

Uitbreiding weginspecteurs met BOA-status

In de regio Rotterdam delen 8 weginspecteurs van Rijkswaterstaat sinds begin 2015 boetes uit voor het negeren van rode kruisen en parkeren op de vluchtstrook. Zij hebben hiervoor de BOA-status gekregen. De ervaringen met dit experiment zijn positief. De proef wordt daarom uitgebreid tot 50 weginspecteurs met de BOA-status.

Diverse maatregelen

Na een enorme stijging van aanrijdingen met voertuigen van weginspecteurs in 2014 heeft Rijkswaterstaat diverse maatregelen genomen om het negeren van rode kruisen tegen te gaan. Naast het experiment met weginspecteurs met BOA-status zijn langs 13 snelwegen borden geplaatst die weggebruikers er op wijzen dat een rood kruis betekent dat een rijstrook dicht is. Daarnaast heeft de politie de handhaving bij wegwerkzaamheden op de A4, A9, A27 en A50 recent geintensiveerd. Ook valt het negeren van rode kruisen sinds 1 januari 2015 onder het strafrecht.

Minder aanrijdingen

In 2014 steeg het aantal aanrijdingen van voertuigen van weginspecteurs tot 21. Dat waren er 6 meer (40%) dan in 2013. In 2015 waren er 10 aanrijdingen; een daling met meer dan de helft. Rijkswaterstaat hoopt dat deze daling zich voortzet. In 2016 zijn tot nu toe 3 voertuigen van weginspecteurs aangereden. Rijkswaterstaat zet de maatregelen om het negeren van rode kruisen tegen te gaan onverminderd voort.

Veilig werken

Weginspecteurs zijn na een incident snel ter plaatse om een incident te beveiligen. Ze zetten de weg af met hun gele pick-up en laten via de verkeerscentrale een rood kruis boven de rijstrook plaatsen. Zo kunnen zij samen met hulpverleners en bergers veilig hun werk doen.

Video

In de video 'Het negeren van rode kruizen: levensgevaarlijk' vertelt weginspecteur Eddie van Veen over de incidenten waar hij bij betrokken was en de gevaren van het negeren van rode kruizen.