Hans Hiltermann exposeert YOU in Singer Laren

woensdag 11 mei 2016 09:44 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Singer Laren

YOU een indringende ontmoeting

Van 10 juni t/m 28 augustus toont Singer Laren de nietsverhullende portretten uit de serie YOU van de Amsterdamse fotograaf Hans Hiltermann (1960). De expositie is een combinatie van portretten in print en een videopresentatie.

Hyperrealistische beelden van mensen in een schaduwloze omgeving, allemaal in dezelfde vorm. Ze kijken je stuk voor stuk recht aan, zonder make-up, sieraden of zichtbare kleding. Rimpels, haartjes, vlekjes, de kleinste oneffenheid, alles is te zien. Heldere, bijna surrealistische ogen dwingen je om terug te kijken. Dat maakt YOU voor de kijker tot een fascinerende, soms confronterende ontmoeting.

YOU

De basis van YOU is Hiltermann's fascinatie voor wie wij als mensen zijn, en hoe we op elkaar reageren. Hiltermann fotografeert mensen ontdaan van alle opsmuk. "Haardracht, make-up en sieraden vormen een deel van het masker waarop wij elkaar beoordelen en waarop wij beoordeeld worden. Door dat masker weg te halen zie je als kijker de mens erachter, die jou op zijn beurt recht aankijkt. YOU zegt iets over de kijker, over jou, en niet zozeer over de persoon op de foto." Aldus Hiltermann.

Op zoek naar de mens

Hiltermann is van oorsprong reclamefotograaf. "Een bijzonder werkgebied in de fotografie. Creatieve en technische hoogstandjes, maar altijd met een en hetzelfde doel: het beinvloeden van koopgedrag.

In 2002 koos ik er voor om mijn eigen pad te ontwikkelen en mijn fascinatie voor mensen vorm te geven als fotograaf. Om portretten te maken die de essentie laten zien. Portretten die je raken. YOU."

YOU van Hans Hiltermann is te zien van 10 juni t/m 28 augustus 2016. Tegelijkertijd zijn ook de tentoonstellingen Franse modernisten en Zomer in Singer te zien.

*

*

*

*