Israelische oud-generaal beveiligt filmfestival Cannes

in Ander nieuws / by Mike Durand / on 11/05/2016 at 12:55 / Tags: Terrorisme

Frankrijk maakt zich op voor het 69ste internationaal filmfestival in Cannes, dat 11 mei opent. Bij het tiendaagse evenement zullen tientallen beroemde acteurs en actrices akte de presence geven. De Franse regering heeft de beveiliging opgeschroefd door honderden extra politieagenten in te zetten en heeft de hulp ingeroepen van de voormalige Israelische generaal Nitzan Nuriel om toezicht te houden op de veiligheid. In Frankrijk is de noodtoestand nog steeds van kracht na de aanslagen van een half jaar geleden door ISIS in Parijs, waarbij 130 mensen om het leven kwamen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zei dat de verscherping van de veiligheidsmaatregelen noodzakelijk is omdat het land met het hoogste niveau van terreurdreiging ooit heeft te maken. De minister zei dat er "extreme waakzaamheid" nodig is omdat Frankrijk geconfronteerd wordt met een vijand die vastbesloten is om toe te slaan.

Oud-generaal Nuriel werd vorige maand door de burgemeester van Cannes, David Lisnard, benaderd om de lokale overheid te helpen met de voorbereiding van de veiligheidsmaatregelen rond het festival. Nuriel, een voormalig hoofd van de antiterreur-afdeling binnen het kabinet van de Israelische minister-president, leidde vorige maand een gesimuleerde terroristische aanslag op het beroemde theater `Palais des Festivals' om de veiligheid te testen. Naar aanleiding van de oefening heeft hij een aantal veiligheidsmaatregelen opgeschroefd.

Zo zullen er tijdens de tien festivaldagen dagelijks door bomexperts en 200 gewapende politieagenten controles worden uitgevoerd in de stad. Ook wordt er een onbekend aantal agenten in burger kleding ingezet, die zich ongemerkt tussen de menigte kunnen begeven. Drones zijn op het festival verboden. De lucht- en zeevaart krijgen te maken met beperkingen, en reizigers per trein en auto krijgen te maken met extra controles; rond het festivalgebied wordt een veiligheidscordon ingesteld. Naar schatting zullen rond 200.000 bezoekers het festival bezoeken. Volgens hoofdorganisator Pierre Lescure is het maximum gedaan om hun veiligheid te garanderen.