Bij aanbesteding Verruiming Twentekanalen is kwaliteit doorslaggevend | Rijkswaterstaat

Bij aanbesteding Verruiming Twentekanalen is kwaliteit doorslaggevend

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 11 mei 2016- Laatste update: 11 mei 2016 14:29 uur

Afgelopen februari is de aanbestedingsprocedure voor het ontwerpen en uitvoeren van de tweede fase van de Verruiming Twentekanalen gestart. Maandag 9 mei vond een startbijeenkomst plaats met de potentiele opdrachtnemers om de inkoopprocedure, het contract en de werkzaamheden nader toe te lichten.

Zowel Rijkswaterstaat als de aanwezige marktpartijen ervoeren de dag als nuttig en vooral als een goede basis voor een mooie samenwerking.

Toelichting twee projecten

De bijeenkomst was georganiseerd voor twee projecten van Rijkswaterstaat, die in dezelfde periode en volgens dezelfde inkoopmethode worden aanbesteed. Naast een toelichting op de verruiming van de Twentekanalen werden de aanwezigen ook nader geinformeerd over `Vaarwegen Onderhoud en Renovatie Scheepvaartvoorzieningen'. Binnen dit contract valt onder andere de realisatie van de `Inkassing voorsluis Eefde'.

Een bijeenkomst voor twee projecten leverde veel tijdwinst op voor de aanwezigen:`Wij hebben dit als prettig ervaren, omdat er veel overlap in de projecten zit en zodoende het verhaal niet twee keer gedaan hoeft te worden.' Deelnemers gaven ook punten voor verbetering voor een volgende bijeenkomst. De informatie over de technische aspecten van beide opdrachten had bijvoorbeeld uitgebreider gekund.

Samen werken aan de beste kwaliteit

De middag was gereserveerd voor een training over de gekozen inkoopmethode. De aanbesteding vindt plaats op basis van Best Value Procurement (BVP). Deze aanpak is in 2010 geintroduceerd en nog niet alle partijen hebben hier al mee te maken gehad.

Rijkswaterstaat heeft gekozen voor een Best Value-aanpak, omdat hiermee de expertise van zowel de markt als Rijkswaterstaat optimaal kan worden benut. Opdrachtgevers hebben steeds meer een regisserende rol en opdrachtnemers krijgen steeds meer verantwoordelijkheden. De markt wordt aldoor transparanter en partijen streven naar continue kennisuitbreiding en verbetering. De invoering van de Best Value-aanpak is dan ook een logische stap en inmiddels al erg succesvol gebleken. In de periode van 2013 tot 2015 zijn alle Best Value-aanbestedingen van Rijkswaterstaat gegund aan de marktpartijen met een aanbieding die het hoogst op kwaliteit scoorde.

De training werd afgelopen maandag positief ontvangen door de aanwezige marktpartijen: `De opdrachtgever is al veel verder in dit traject dan de meeste opdrachtnemers. De aanpak door Rijkswaterstaat tijdens de bijeenkomst vond ik positief. Het is goed om het traject op deze wijze bij de inschrijvers bekendheid te geven.' Ook het Best Value-team van Rijkswaterstaat was tevreden over de training: `Het was een energieke bijeenkomst waarbij met veel humor en interactie werd geoefend met de Best Value-methodiek.'

Tijdens de training werden ook volop tips uitgewisseld: `De verschillende aanbieders hebben allen verschillende ervaring met BVP. De uitgewisselde tips zullen de meeste aanbieders zeker helpen bij het beter begrijpen van dan wel conformeren aan de BVP-aanpak.' De marktpartijen vroegen Rijkswaterstaat bovendien om aandacht te blijven geven aan de inkoopmethode: `Als er ervaringen zijn uit andere BVP-trajecten (ook negatieve), deel ze dan met de markt. Om een oordeel over de contractvorm en de wenselijkheid te kunnen vormen zijn ervaringen belangrijk.'

Volgende stap

Om de kansen op een opdracht voor kleinere aannemers te vergroten hebben we, conform de huidige aanbestedingswet, het te verruimen traject opgedeeld in drie delen. Beukenkamp: `Voor elk trajectdeel sluiten we een contract. Mogelijk gaan dus drie verschillende aannemers straks het werk uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in verschillende damwanden, die allen voldoen aan onze eisen en richtlijnen. Ook binnen een trajectdeel kunnen verschillende ontwerpen worden toegepast als daar reden toe is.'

Per trajectdeel mogen vijf partijen inschrijven. Zij zijn inmiddels deels geselecteerd en deels geloot uit de aanmeldingen en gaan nu aan de slag met hun aanbieding. Op basis van ingediende stukken en interviews met de inschrijvers selecteren we de best beschikbare aannemer. Met deze aannemer lopen we samen het hele contract en zijn aanbieding door, om onduidelijkheden tijdens de uitvoering te voorkomen. Ook bespreken we dan hoe hij in zijn aanbieding rekening heeft gehouden met de toegewezen wensen uit de omgeving.

Na de definitieve gunning maakt de aannemer het definitieve ontwerp. Het project wordt namelijk op de markt gezet als een zogeheten Design & Construct-contract. Dit houdt in dat de verantwoordelijkheid van het definitieve ontwerp en de uitvoeringsmethode bij de aannemer ligt. Ook met deze keuze benutten we dus optimaal de deskundigheid van de markt.

Planning aanbestedingsprocedure

o februari 2016: start aanbestedingsprocedure

o voorjaar 2016: selectie uit aanmeldingen bekend

o voorjaar - zomer 2016: periode vraag en antwoord over het contract

o najaar 2016: indiening aanbiedingen

o najaar- winter 2016: beoordeling inschrijvingen en onderbouwing aanbieding door aannemer o eerste helft 2017: gunning aannemer

o zomer 2017: presentatie definitief ontwerp tijdens bewonersavond

o tweede helft 2017: start werkzaamheden