Libraries empowering Europe

Nieuwsbericht | 11-05-2016 | 14:50

Op 9 en 10 mei 2016 vond de jaarlijkse Europese bibliotheekbijeenkomst plaats in Den Haag, World Library Capital. Directeuren en voorzitters van de grootste bibliotheken en bibliotheekverenigingen in Europa kwamen met beleidsmakers en vertegenwoordigers van ministeries uit heel Europa samen rond het thema: "Empowering Europe! Libraries opening up new perspectives".

Fotograaf: Bas Kijzers

Ruim 90 deelnemers bespraken de actuele onderwerpen waarmee bibliotheken zich in de Europese context bezighouden: participatie van burgers, belangenbehartiging van bibliotheken en open access. In het programma kwam ook aan de orde: het openzetten van bibliotheken naar de samenleving toe, speciaal gericht op werkgelegenheid en groei.

De Europese uitdaging

Uit onderzoek blijkt dat 24 miljoen Europeanen deelnemen aan niet-formele leeractiviteiten, educatie in bibliotheken, terwijl 4,6 miljoen voor het eerst toegang hebben tot Internet, dankzij en in de bibliotheek. 250.000 mensen vinden nieuw werk door die openbare computers te gebruiken. Bibliotheken zijn onmisbaar voor de 23 miljoen mensen die nu zonder werk zitten in de Europese regio.

Bibliotheken zijn nog steeds een van de meest bezochte openbare plaatsen in onze samenleving. Ze ontwikkelen en organiseren innovatieve programma's en diensten. Dat zal ook duidelijk naar voren komen in een tentoonstelling die in het Europees Parlement wordt gehouden in oktober 2016 tijdens de EU Code Week.

Europese en internationale verbanden

EBLIDA en haar partners NAPLE, IFLA, LIBER en Public Libraries 2020 werken samen aan praktische oplossingen, gebaseerd op ervaringen en expertise van bibliotheken. Alle deelnemers worden aangemoedigd om echte bibliotheekambassadeurs te zijn voor een creatief en versterkt Europa.

Betrokken en geengageerde burgers zijn de beste ambassadeurs voor effectieve publieke diensten, en de bibliotheek is precies de plek waar dit gebeurt: elke dag, in heel Europa.

Lees het volledige verslag van de jaarlijkse Europese bibliotheekbijeenkomst hier: Libraries empowering Europe!