Gemeente Leiden helpt jongeren met schulden

woensdag, 11 mei 2016

De gemeente Leiden start met de pilot Debt? to no debt! 25 jongeren krijgen met deze pilot de kans om van hun schulden van te komen. De Leidse Stadsbank treft een regeling voor de totale schuldenlast en de jongeren lossen vervolgens maandelijks een bedrag af aan de gemeente.

Tegelijkertijd krijgen zij begeleiding om te voorkomen dat zij opnieuw schulden maken. De gemeente stelt voor de pilot een fonds van EUR 300.000,- in.

Wethouder Marleen Damen (Werk en Inkomen, Wijken en Financien): `Als je schulden hebt, beinvloedt dit vaak je hele leven. Het verlamt je en kan je plannen voor de toekomst daardoor verprutsen. Met dit nieuwe fonds willen we jongeren met een schuld helpen en zo een nieuwe kans bieden om weer te investeren in hun toekomst'.

Meer dan de helft van de jongeren tussen 18 en 27 jaar heeft in het afgelopen jaar een schuld gehad. Voor hen is het moeilijk om uit de schulden te komen. Zij hebben vaak geen inkomen, waardoor het heel lastig is om goede aflossingsregelingen te treffen. De jongeren betalen in de pilot de hele schuld af aan de Stadsbank. De Stadsbank onderhandelt voor hen en probeert voor de totale schuld met de schuldeisers aflossingsregelingen te treffen. Bij aflossingsregelingen ontvangen de schuldeisers vaak niet de volle 100%. Het uiteindelijke verschil komt ten goede aan het fonds, waarmee andere jongeren ook weer geholpen kunnen worden.

Voor de begeleiding van de jongeren wordt samengewerkt met verschillende hulpverlenende organisaties in de stad zoals sociale wijkteams, Cardea, de Binnenvest, ROC Leiden, Libertas, GGZ, Studio MOIO, Humanitas en Schuldhulpmaatje.

De pilot maakt onderdeel uit van het Nationaal Initiatief Herstructureren Schulden en is met meer dan 25 nationale en lokale partijen en ervaringsdeskundigen ontwikkeld. De pilot wordt nu in meerdere gemeenten gestart (naast Leiden o.a. Bodegraven-Reeuwijk, Almelo en Breda).