Verschillende vulmaterialen en technieken bij een wortelkanaalbehandeling

Tandheelkunde

11 mei 2016 14.00

Promotie

Tegenwoordig is er een brede keuze in de vulmaterialen en technieken bij het toepassen van een wortelkanaal door tandartsen. Amir Moinzadeh onderzoekt verschillende materialen en technieken.

Dhr. A.T. Moinzadeh: Contemporary Root Canal Filling Strategies. Promotor is prof. dr. P.R. Wesselink. Copromotoren zijn dr. H. Shemesh en dr. P. Zaslansky (Julius Wolff Institute, Charite, Berlin).

Deelname

Toegang vrij

Locatie

* Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231 | 1012 EZ Amsterdam

+31 (0)20 525 2362

Samenvatting

Tegenwoordig kunnen clinici kiezen uit een brede waaier van wortelkanaal-vulmaterialen en technieken, waarvan er enkele in dit proefschrift werden bestudeerd.

Methacrylaat-gebaseerde cementen hebben te lijden onder polymerisatie krimpkrachten. Deze beperking kan ten dele voorkomen worden door een twee-stap cementatie procedure. Deze alternatieve techniek zorgt voor een verhoogde en homogenere adhesie van het materiaal aan het intraradiculair dentine. Alvorens deze techniek in de klinische praktijk kan geïmplementeerd worden, moet dit nieuwe concept bevestigd worden en moet verder onderzoek wortelkanaalcementen ontwikkelen met kortere uithardingstijden.(Hoofdstuk 3)

Het is niet duidelijk of een hogere adhesie van een vulmateriaal kan beschouwd worden als een surrogaat voor betere afdichting. Met de toegepaste methodologie konden we geen associatie aantonen tussen afdichtings- en adhesie-mogelijkheden van een adhesief wortelkanaal vulmateriaal. (Hoofdstuk 2)

Door gebruik te maken van het lage oppervlaktespanning vloeistof-transportmodel, toonden we aan dat de afdichting met de single-conetechniek, na post ruimte preparatie, materiaalafhankelijk is. Epoxy- en methacrylaat cementen voorzagen een betere afdichting dan een op calciumsilicaat gebaseerd cement. (Hoofdstuk 4)

Micro-CT analyse heeft aangetoond dat wortelkanalen die opgevuld werden met een single-conetechniek met gutta percha en een calciumsilicaat wortelkanaalcement, minder poreus waren in vergelijking met wortelkanalen die opgevuld werden met gutta percha en hetzelfde cement met laterale compactie. (Hoofdstuk 5)

Wortelkanalen die opgevuld werden met hydrogel-gecoate hygro-expandeerbare stiften en een calciumsilicaat cement vertoonden delaminatie en scheuren. Hydrogels zijn slimme materialen die in hun huidige vorm dus niet geschikt zijn voor gebruik in de endodontologie in combinatie met een calciumsilicaat cement. (Hoofdstuk 6)

Het gebruik van gesimuleerde weefselvloeistoffen om bio-activiteit van op calciumsilicaat gebaseerde vulmaterialen te bestuderen, leidt tot neerslag van calciumfosfaat. Dit fenomeen zou eerder het gevolg kunnen zijn van een thermodynamisch proces dan wel een uiting van bio- activiteit. Onderzoek van een geëxplanteerd staal bracht de formatie van calciumcarbonaat (calciet) ter hoogte van het oppervlak aan het licht in plaats van calciumfosfaat. (Hoofdstuk 7)

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting