Kom naar het Thorbeckedebat met Jan van Zanen


Kom naar het Thorbeckedebat met Jan van Zanen

12 mei 2016
Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht en tevens voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is gastspreker bij het Thorbeckedebat op donderdagavond 19 mei 2016 in het stadhuis van Zwolle.

Tijdens het jaarlijkse Thorbeckedebat staan actuele ontwikkelingen centraal. Het gaat stadsregio's als Rotterdam-Den Haag, Utrecht, Eindhoven en zeker ook Zwolle voor de wind. Ze zijn niet meer weg te denken uit bestuurlijk Nederland.

Maar past de stadsregio wel in het huis van Thorbecke? Maakt de stadsregio de provincie overbodig? Staat de lokale democratie niet te veel buiten spel?

Dat zijn dit jaar de centrale vragen bij het Thorbeckedebat. Na de lezing van Jan van Zanen is er ruimte voor discussie. Gespreksleider is de Zwolse Thorbecke-deskundige Jan Drentje.

Meedoen

De raadzaal van het stadhuis is geopend vanaf 19.30 uur. De lezing van Jan van Zanen begint om 20.00 uur.
Het aansluitende debat duurt tot circa 21.45 uur. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd het Thorbeckedebat bij te wonen en deel te nemen aan de discussie.

Aansluitend is er een bijeenkomst in de hal van het oude stadhuis waar informeel afscheid kan worden genomen van Doede van den Steenhoven, voormalig voorzitter en drijvende kracht achter de Stichting Thorbecke Zwolle.

Dichter bij elkaar

Het Thorbeckedebat is een initiatief van de Stichting Thorbecke Zwolle. Deze stichting komt voort uit de Stichting Standbeeld Thorbecke, die zorgde voor een standbeeld van de Zwolse staatsman in 1992 op het Stationsplein van Zwolle.

Het debat wordt jaarlijks georganiseerd om burgers en overheid dichter bij elkaar te brengen en de kwaliteit van het openbaar bestuur te vergroten. Bij de vraagstelling in de jaarlijkse debatreeks wordt gerefereerd aan zienswijzen van Thorbecke.