Ministerraad van 13 mei 2016


Door Sarah Delafortrie, Christophe Springael
Gepubliceerd op 13/05/2016

De ministerraad vergaderde op vrijdag 13 mei 2016 in de Wetstraat 16 onder het voorzitterschap van Charles Michel.

Eerste minister Charles Michel leidde de persconferentie na afloop van de ministerraad en het kernkabinet.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Defensie Steven Vandeput gingen dieper in op de uitbreiding van het mandaat van de Belgische F-16's naar Syrie, in een beurtrol met Nederland, vanaf 1 juli 2016. Deze beslissing geeft daarmee gevolg aan de vraag van de
internationale coalitie om onze inzet te verhogen in de strijd tegen DAESH. Daarnaast blijft Belgie de militairen in Irak verder opleiden.

Minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo deelde mee dat personen die vanaf september een nieuwe simkaart kopen, zich moeten identificeren, bijvoorbeeld via hun elektronische identiteitskaart en dit in het kader van de afschaffing van de anonieme prepaidkaarten.

Johan Van Overtveldt, de minister van Financien, gaf vervolgens meer uitleg over twee fiscale beslissingen. Enerzijds is er voortaan een nieuwe unieke jaarlijkse bankentaks die vier verschillende bestaande taksen vervangt om voor een betere verdeling tussen kleine en grote banken en kleine en
grote instellingen te zorgen. Anderzijds wordt voor schoolgebouwen de BTW verlaagd van 21% naar 6%.

Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee Philippe De Backer gaf toelichting bij de hervorming van de Privacycommissie. De Belgische Privacycommissie is vandaag voornamelijk een advies- en aanbevelingsorgaan, maar zal na de hervorming (vanaf 1 juni 2018)
uitgebreider zijn. Zo zal de commissie onder andere boetes kunnen uitschrijven en nagaan hoe ze in de huidige digitale cultuur een duidelijk kader kan scheppen.

Minister van Justitie Koen Geens gaf vervolgens meer toelichting over de situatie in de gevangenissen en over masterplan III. Hij kondigde aan dat de federale regering bijzonder actief was om een oplossing te vinden voor de huidige problemen. (zie persbericht)

* Bestuursovereenkomsten voor de Federale en Programmatorische Overheidsdiensten

De ministerraad neemt op voorstel van minister belast met Ambtenarenzaken Steven Vandeput akte van de gevalideerde bestuursovereenkomsten voor de Federale en Programmatorische Overheidsdiensten.

* Overheidsopdracht voor Defensie: gekwalificeerd personeel voor het specifieke onderhoud aan boord van schepen

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput akkoord met het opstarten van een overheidsopdrachtenprocedure voor het ter beschikking stellen van ervaren en gekwalificeerd technisch/logistiek personeel voor specifieke onderhoudstaken aan boord van de schepen
die onderhouden worden door de Marinecomponent van de Belgische Defensie.

* Reglementering van tachografen en rij- en rusttijden

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Mobiliteit Franc,ois Bellot een ontwerp van koninklijk besluit goed over de tachograaf en de rij- en rusttijden.

* Rijgeschiktheidsnormen voor bestuurders die lijden aan slaapapneu

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Mobiliteit Franc,ois Bellot een ontwerp van koninklijk besluit goed tot omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn 2014/85 die de rijgeschiktheidsnormen voor de bestuurders die lijden aan slaapapneu wijzigt.

* Nieuwe opleidingsorganen voor de leden van de openbare hulpdiensten

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon een ontwerp van koninklijk besluit goed over de oprichting van de Raden voor opleiding en de Hoge Raad voor opleiding van de leden van de openbare hulpdiensten.

* Regie der Gebouwen: verlenging huurovereenkomst van het gebouw van de Nationale School voor Financien

De ministerraad keurt op voorstel van minister belast met Regie der Gebouwen Jan Jambon de verlenging van de huurovereenkomst met een jaar goed van een gebouw waar de Nationale School voor Financien in Brussel haar leslokalen onderbrengt.

* Aanwijzing leden in de adviescommissie advocaatbenoeming bij Hof van Cassatie

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Justitie Koen Geens de aanwijzing goed van de leden van de adviescommissie voor de benoemingen van de advocaten bij het Hof van Cassatie.

* Afschaffing van de anonimiteit van voorafbetaalde kaarten - tweede lezing

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Telecom Alexander De Croo een voorontwerp van wet en een ontwerp van koninklijk besluit goed rond de afschaffing van de anonimiteit van voorafbetaalde kaarten van mobiele operatoren.

* Samenstelling van het Ministerieel Comite voor de strijd tegen de fiscale en sociale fraude

De ministerraad keurt op voorstel van eerste minister Charles Michel een ontwerp van koninklijk besluit goed dat tot doel heeft de samenstelling van het Ministerieel Comite voor de strijd tegen de fiscale en sociale fraude te wijzigen.

* Tijdelijke overeenkomst over de pre-check-in-screening van de passagiers aan luchthaven Zaventem

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon een tijdelijke overeenkomst goed over de pre-check-in-screening van de luchthaven van Zaventem.

* Hervorming Commissie ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De ministerraad bevestigt, conform het regeerakkoord, mandaat aan de staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer om verder te werken aan de hervorming van de Privacycommissie binnen de regering en in overleg met het parlement.

* Audiovisuele multimediadiensten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo een voorontwerp van wet goed over de audiovisuele multimediadiensten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

* Oprichting van het Federaal Agentschap van de Schuld

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt een voorontwerp van wet goed rond de oprichting van het Federaal Agentschap van de Schuld en de opheffing van het Rentenfonds.

* Registreren van sponsoring aan politieke partijen of kandidaten

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon een ontwerp van koninklijk besluit goed waarin de modaliteiten vastgelegd worden voor het registreren van de identiteit van ondernemingen of van feitelijke verenigingen die een sponsoring van 125
euro en meer doen aan politieke partijen of kandidaten.

* Retributievrijstelling voor buitenlandse studenten en onderzoekers met beurs - Tweede lezing

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in tweede lezing een ontwerp van koninklijk besluit goed over de vrijstelling van een retributie voor buitenlandse studenten en
onderzoekers die over een studie- of onderzoeksbeurs beschikken.

* Heropbouw van de Belgische afdeling van de Internationale School van de SHAPE

De ministerraad keurt op voorstel van eerste minister Charles Michel een voorontwerp van wet goed over de instemming met het samenwerkingsakkoord van 22 april 2016 tussen de federale staat en de Franse gemeenschap over de financieringsregels en de werking van de internationale afdeling van
de Internationale School van de SHAPE.

* Defensie: deelname van een Belgische piloot aan Baltic Air Policing

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput akkoord met de operationele inzet van een Belgische militair in Litouwen. Hij zal er deelnemen aan operatie Baltic Air Policing als lid van een Portugees detachement.

* Aanwijzing hoge ambtenaar van het arrondissement Brussel-Hoofdstad

De ministerraad gaat akkoord met de aanwijzing van mevrouw Viviane Scholliers als hoge ambtenaar van het arrondissement Brussel-Hoofdstad bij "Brussel - Preventie & Veiligheid".

* Reglement van de Nationale Bank van Belgie over de erkenning van macroprudentiele maatregelen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt een ontwerp van koninklijk besluit goed tot goedkeuring van het reglement van 24 februari 2016 van de Nationale Bank van Belgie over de erkenning van macroprudentiele maatregelen.

* Ontwerpovereenkomst tussen bpost en de Staat over de 679-rekeningen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt een ontwerpovereenkomst goed tussen bpost en de Staat over de 679-rekeningen*.

* Eengemaakte jaarlijkse taks op de kredietinstellingen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt een voorontwerp van wet goed tot invoering van een nieuwe eengemaakte jaarlijkse taks op de kredietinstellingen ter vervanging van de bestaande jaarlijkse taksen, van de aftrekbeperkende maatregelen in de
vennootschapsbelasting en van de bijdrage voor de financiele stabiliteit.

* Verlaagd btw-tarief voor het bouwen van schoolgebouwen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt een ontwerp van koninklijk besluit goed dat een verlaagd btw-tarief van 6% moet invoeren voor het bouwen van gebouwen voor leerlingenbegeleiding.

* Overheidsopdracht voor de online aankoop van treintickets voor de FOD Financien

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt akkoord met het opstarten van een overheidsopdrachtenprocedure voor de online aankoop van "e-ticketing" vervoersbewijzen bij de NMBS voor het personeel van de FOD Financien.

* Overheidsopdracht in het kader van het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen

De ministerraad gaat akkoord met het voorstel van minister van Maatschappelijke Integratie Willy Borsus om een overheidsopdrachtsprocedure op te starten voor de aankoop van voedingsmiddelen in 2016. Die opdracht wordt opgestart in het kader van de uitvoering van het operationeel programma
en het garanderen van de Europese voedselhulp.

Termen:

* Ministerraad

Bron
RSS

Logo of 'FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie' FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie
Wetstraat 16
1000 Brussel
Belgie
+32 2 287 41 07 +32 2 287 41 92
http://www.presscenter.org

Contacten

Sarah DelafortrieSarah Delafortrie
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+ 32 2 287 41 07
+ 32 486 357 888
vCard downloaden
Christophe SpringaelChristophe Springael
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+32 2 287 41 92
+32 477 59 14 37
vCard downloaden