Vidi-subsidies NWO voor 11 onderzoekers UvA en AMC

Vidi-subsidies NWO voor 11 onderzoekers UvA en AMC

13 mei 2016

Elf wetenschappers van de UvA en het AMC ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vidi-subsidie van 800.000 euro. Hiermee kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten.

In totaal honoreert NWO in deze rond 87 onderzoeksvoorstellen; 572 onderzoekers dienden een ontvankelijk projectvoorstel in voor financiering.

De toekenningen

* Dr. Mehdi Habibi (Institute of Physics): Verkreukelde vellen hebben verrassend nuttige eigenschappen Om materialen met uitzonderlijke eigenschappen (metamaterialen) te ontwerpen, wordt onder meer een `origami-techniek' gebruikt, waarbij dunne laagjes slim opgevouwen worden. Maar ook verkreukelde lagen en zelfs proppen hebben verrassende eigenschappen die nuttig zijn voor uiteenlopende toepassingen. Habibi onderzoekt eerst de fundamentele eigenschappen van gekreukte lagen om er vervolgens een metamateriaal mee te bouwen.

* Dr. Danielle van den Heuvel (Amsterdam School of Historical Studies): Vrouwen van de straat Veel historici denken dat tussen 1600 en 1850 vrouwen uit het straatbeeld verdwenen. In dit project onderzoekt Van den Heuvel of dit klopt en welke factoren toegang tot de openbare ruimte voor vrouwen bepaalden in twee verschillende steden: Amsterdam en Ede.

* Dr .Jill Hilditch (Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture): Tracing the potter's wheel in the Bronze Age Aegean Hilditch gaat onderzoek doen naar de verspreiding van het pottenbakkerswiel in het Egeische gebied in de Bronstijd. Hiertoe bestudeert zij de mobiliteit van mensen, objecten en ideeen. OP die manier wil Hilditch nieuw licht werpen op de manier waarop nieuwe, innovatieve technieken werden aangewend in prehistorische samenlevingen.

* Dr. Kees Hovingh (AMC): De oorsprong van familiaire hypercholesterolemie Familiaire hypercholesterolemie (FH) is een erfelijke aandoening gekenmerkt door een te hoog LDL-cholesterol in het bloed, wat leidt tot hart en vaatziekten. Bij 5 tot 10% van de FH-patienten is de oorzaak niet bekend. Hovingh gaat de multifactoriele oorzaken en gevolgen van dit FH-type in kaart brengen.

* Dr. Tom van der Meer (Amsterdam Institute for Social Science Research, AISSR): Van politieke vertrouwenscrisis naar crisis van de democratie Hoewel politici, journalisten en academici al decennialang stellen dat dalend politiek vertrouwen de stabiliteit van de democratie schaadt, zijn die gevolgen nooit empirisch onderzocht. Van der Meer gaat in zijn project de gevolgen en mechanismes van politieke vertrouwenscrises op micro- (burgers), meso- (politieke elites), en macroniveau (regime) systematisch toetsen via experimenten, inhoudsanalyse, diepte-interviews en panel-onderzoek.

* Dr. Jan Molenaar (AMC): Combining targeted compounds in neuroblastoma tumors; is two better than one? Neuroblastoma zijn kindertumoren waar meer dan 50% van de patienten aan overlijdt. Er worden nieuwe medicijnen ontwikkeld, maar deze kunnen als monotherapie de patienten niet genezen. Molenaar wil nu in modelsystemen aantonen dat we door deze medicijnen te combineren wel genezing kunnen bereiken.

* Dr. Tiddo Mooibroek (Van `t Hoff Institute for Molecular Sciences): Supramolecular catalysts for the one-pot selective synthesis of carbohydrate derivatives Het is moeilijk en duur om de suikermoleculen te maken die nodig zijn voor onderzoek naar processen als infectie en kanker. Mooibroek gaat katalysatoren maken die dit veel gemakkelijker en goedkoper maken.

* Dr. Katja Peijnenburg (Naturalis & Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics): Het lot van zeevlinders in een zure zee Zeevlinders, -engelen en -olifanten zijn bijzondere groepen slakken die zich hebben aangepast aan het leven in de open oceaan. Echter, de oceanen veranderen sneller dan ooit: ze worden warmer en zuurder. Peijnenburg gaat bestuderen of deze spectaculaire slakken zich kunnen aanpassen en of ze dan nog huisjes zullen hebben. Ze voert het project uit bij Naturalis.

* Dr. Enzo Rossi (AISSR): Legitimacy Beyond Consent Vaak wordt gesteld dat de democratie zich in een legitimatiecrisis bevindt, omdat zij onder vuur ligt vanuit twee richtingen: vanuit het supranationale gezag van de Europese Unie en vanuit de transnationale politieke macht van corporaties. Rossi ontwikkelt een nieuwe theorie van legitimiteit om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

* Dr. Rachel Spronk (AISSR): Hip & sexy in Afrika? Al een eeuw lang! Terwijl de mondiale media in 2011 de `nieuwe' middenklasse in Afrika ontdekte, laat Spronk in dit onderzoek zien dat die middenklasse historische wortels heeft. Daarbij gebruikt ze seksualiteit - publieke debatten rondom homoseksualiteit, vrouwenbesnijdenis, bruidsschat en polygamie en de persoonlijke keuzes hierin - als lens om te kijken hoe die middenklasse zich heeft gevormd.

* Dr. Joost Wiersinga (AMC): Darmbacterien tegen longontsteking Darmflora spelen een rol bij de afweer tegen schadelijke bacterien. Wiersinga wil weten welke bacterien in de darmen helpen om van een longontsteking te herstellen, en of zij ingezet kunnen worden bij een behandeling. Longontsteking is de meest voorkomende dodelijke infectieziekte ter wereld.

Vernieuwingsimpuls

Met een Vidi-subsidie kunnen onderzoekers tot vijf jaar onderzoek doen. De subsidie is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met Veni en Vici deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

* Bekijk alle toekenningen

NWO

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting