Drie Vidi's voor LUMC-onderzoek

Drie Vidi's voor LUMC-onderzoek Naar overzicht

13 mei 2016 | PERSBERICHT

Drie LUMC-onderzoekers hebben een prestigieuze Vidi-subsidie toegekend gekregen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek kent deze subsidies jaarlijks toe aan ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek doen. De onderzoekers krijgen elk 800.000 euro om een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep op te zetten.

Bij spierdystrofie start de spierzwakte vaak in bepaalde spieren en breidt zich daarna uit over vrijwel alle spieren. Dr. Hermien Kan (Radiologie) gaat met haar Vidi-subsidie onderzoeken wat de spieren die het langst sterk blijven zo anders maakt dan spieren die snel zwakte vertonen. Kennis hierover is van groot belang voor de ontwikkeling van nieuwe therapieen.

Dr. Martijn Luijsterburg (Humane Genetica) gaat met zijn Vidi-subsidie onderzoek doen naar DNA-reparatie. Eiwitmoleculen die de DNA-code aflezen kunnen frontaal botsen op beschadigingen in het DNA, wat bijvoorbeeld celdood en veroudering veroorzaakt. Met geavanceerde microscopische methoden gaat Luijsterburg met zijn team bestuderen hoe cellen botsingen met eiwitmoleculen verhelpen, welke eiwitten hierbij betrokken zijn en hoe dit bijdraagt aan het behoud van chromosoomstabiliteit.

Dr. Arjan te Pas (Neonatologie) wil met zijn onderzoek tevroeggeborenen een goede start geven. Zij hebben vaak hulp nodig bij de ademhaling tijdens de geboorte om te overleven, maar zijn dan het meest kwetsbaar. Te Pas gaat in het LUMC onderzoeken hoe deze hulp zo goed mogelijk gegeven kan worden en hoe daarmee schade kan worden voorkomen.

NWO ontving 572 aanvragen en heeft uiteindelijk aan 87 onderzoekers een Vidi-subsidie toegekend. In de komende LUMC-nieuwsbrieven leest u meer over deze subsidies. Nog geen abonnee? Abonneer u dan nu.