Mgr. Van den Hende: `Onze aandacht voor de heilige Geest mag niet ve..


Mgr. Van den Hende: `Onze aandacht voor de heilige Geest mag niet verslappen' 15-5-2016


"Door het vuur van de Geest waren de leerlingen in staat
om met overtuiging de blijde boodschap te verspreiden,
in woord en daad."

Pinksteren in het heilig jaar van de barmhartigheid

"Dankzij de kracht van de heilige Geest wordt het vuur van liefde en geloof in ons niet gedoofd. Ik hoop dat deze gelovige zekerheid ons troost en bemoedigt, en ons aanzet tot barmhartigheid, speciaal nu ons bisdom Rotterdam 60 jaar bestaat." Dit schrijft Mgr. Van den Hende in het
openingsartikel van Tussenbeide, de bisdomkrant die kort voor Pinksteren is verschenen.

"Dit keer vieren we Pinksteren midden in het Jaar van barmhartigheid," schrijft de bisschop. "Samen met u wil ik bidden: dat we met de hulp van de Geest steeds meer gehoor geven de opdracht van Jezus: wees barmhartigheid zoals uw Vader barmhartig is (Lc. 6, 36). Die barmhartigheid mag blijken
in vergeving en in daden van liefde."

Na de verrijzenis op Pasen, kwam de levende Heer opnieuw naar zijn leerlingen toe. De leerlingen waren zo geschokt door zijn kruisdood, dat het niet meteen tot hen doordrong dat Hij leefde, dat Hij werkelijk was opgestaan uit de dood. Na Pasen gaf de Heer zijn leerlingen de heilige Geest (Joh.
20, 22; Lc. 24, 49; Hand. 2, 1-4). Bisschop Van den Hende: "Door het vuur van de Geest waren de leerlingen in staat om met overtuiging de blijde boodschap te verspreiden, in woord en daad. Zonder Pinksteren was de Kerk nooit van de grond gekomen."

"Het geloof kreeg allereerst een plaats in het hart van de leerlingen. Van meet af aan is de Kerk in kracht van de Geest een netwerk van mensen, in wier harten de liefde voor God en de liefde voor de naaste op de eerste plaats komt."

"Onze aandacht voor de heilige Geest mag niet verslappen. De gaven van de Geest hebben wij nodig om te kunnen leven in liefde en geloof. De inspiratie van de Geest is onmisbaar voor de Kerk," aldus de bisschop.