Avond van het Toeval | Lezing, theater en gesprek (Lezing) - Radboud Universiteit

Datum

maandag 16 mei 2016

Tijd 19:30 tot 22:30

Locatie LUX, Marienburg 38-39, Nijmegen

Organisator(s) Radboud Reflects

Spreker Filosoof Carla Rita Palmerino, filosoof Norbert Peeters, theoloog Ellen van Wolde, wiskundige Klaas Landsman

Beschrijving

Toeval-foto---michael-novelo-dh-baseline

Inschrijven

`Toeval is logisch' is een van de orakelachtige uitspraken van de onlangs overleden Johan Cruijff.

Had Cruijff gelijk? Is toeval minder toevallig dan wij denken? Berust bijvoorbeeld ons bestaan hier op aarde op een toevallige samenloop van omstandigheden? Maar als toeval bestaat, hoe zit het dan met de vrije wil. Maken we niet ons eigen geluk?

Kom erachter tijdens deze avond over toeval, de aftrap van de Radboud Week van het Toeval.

Beproef je geluk in de Toevals Tombola, laat je verrassen door een theatraal mystery college met mystery guests en laat je meenemen in de geschiedenis van het toeval door filosoof Carla Rita Palmerino.

Zo ontdekte Alexander Fleming tijdens het opruimen van zijn lab bij toeval penicilline. Hoe kan het dat er rond die schimmel een bacterievrije zone is, vroeg Fleming zich af? Hij had oog ontwikkeld voor het onverwachte. Toeval gebeurt pas als je een vak beheerst.

Of Einstein, die zei `God doesn't play dice with the universe'. Hij wees daarmee het idee af dat de natuurwetten niet gelden op het niveau van het allerkleinste - de kwantummechanica. Het zinde hem niet dat dingen op dat niveau `toevallig' zijn.

Genoeg stof om over na te denken. Botanisch filosoof Norbert Peeters geeft een lezing over toeval en noodzakelijkheid in de natuur, zoals deze in het kielzog van Darwin begrepen wordt.

Theoloog Ellen van Wolde en wiskundige Klaas Landsman, helpen je op weg in een gesprek waarin ze in vele aansprekende beeld- en muziekfragmenten de vele gedaanten van toeval onder de loep nemen.

Deelname

Deelname kost EUR 5,- | Alumnipashouders van de RU en Vrienden van LUX EUR 4,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis.

Inschrijven

Deze avond is de aftrap van de Week van het Toeval van 16 - 19 mei 2016. Een week vol met evenementen met als thema toeval.

Directe aanleiding voor deze week is het verschijnen van de bundel The Challenge of Change waarin dertien artikelen zijn verzameld waarin het begrip `toeval' wordt benaderd vanuit de verschillende disciplines