Documentaire over De Vrije Spelers uit America zaterdag op L1 TV


Toneelvereniging De Vrije Spelers uit America is opgericht in 1914 en vierde twee jaar geleden het 100-jarig bestaan.

Documentairemaker Louk Voncken van Ummerfilm maakte in het kader van dit jubileum in 2014 de televisiefilm `100 jaar Toneelvereniging De Vrije Spelers'.
Voncken vraagt zich in de documentaire af wat een toneelvereniging doet met een dorp en wat een dorp doet met een toneelvereniging.

De 100-jarige Tilla Minten, een van de eerste vrouwelijke toneelspelers van De Vrije Spelers, vertelt onder meer hoe het was om toneel te spelen in een katholiek dorp, waar pastoor niet gecharmeerd was van vrouwen op het toneel.

De spelers en bestuursleden Anita Rongen-Derks, Ab Rongen, Guy Derks, Dorris Geurts, Yoeri Klerkx en Leonie Keijsers geven hun visie op het dorpse toneelleven.

Voor een kleine gemeenschap als America was de oprichting van een toneelclub 100 jaar geleden zeer bijzonder. De Vrije Spelers is een van de oudste toneelverenigingen van Limburg. De voormalige bestuursleden en acteurs hebben opvallend veel materiaal uit het verleden bewaard. Op basis daarvan
is, naast de documentaire van Voncken, onlangs het historische boek 'Wij spelen verder' verschenen.

IFrame

`100 jaar Toneelvereniging De Vrije Spelers' wordt op zaterdag 21 mei om 10:00, 12:00 en 14:00 uur uitgezonden op L1 TV.