Verantwoordingsbrief: 2015 bewogen jaar

Nieuwsbericht | 18-05-2016 | 10:15

De Nederlandse economie is in 2015 met 2,0% bbp gegroeid. Dat is een positieve ontwikkeling. Tegelijkertijd was 2015 op een aantal fronten een bewogen jaar. Er blijft sprake van een instabiele internationale omgeving . De vluchtelingenstroom is daarvan een van de gevolgen. Daarnaast is 2015 getekend door jihadistische aanslagen op het Europese continent.

(c) ANP, foto: Lex van Lieshout

Dat schrijft minister-president Rutte in de Verantwoordingsbrief 2015 aan de Tweede Kamer. In deze brief legt minister-president Rutte namens het kabinet verantwoording af over het regeringsbeleid.

De komende periode staat in het teken van het zeker stellen van de nationale veiligheid en bijdragen aan internationale stabiliteit. Ook werkt het kabinet aan verdere economische groei, groei van de werkgelegenheid en aan een goede uitvoering van de ingezette hervormingen.

Migratie

Door onder meer de oorlog in Syrie zijn in de tweede helft van 2015 veel asielzoekers naar Nederland gekomen. Het kabinet wil deze verhoogde instroom aanpakken langs 3 hoofdlijnen:

* het beperken van de instroom van asielzoekers door opvang in de regio en door het wegnemen van de oorzaken voor de komst naar Nederland;

* aan asielzoekers die in Nederland zijn of komen, wordt sobere maar fatsoenlijke opvang geboden;

* van asielzoekers die (tijdelijk) in Nederland mogen blijven, verwacht het kabinet een actieve bijdrage aan de Nederlandse samenleving.

Uitvoering hervormingen

Veel hervormingen zijn in 2015 ingegaan, zoals de hervormingen in de langdurige zorg en ondersteuning, de kindregelingen, en de invoering van onder andere de participatiewet en de wet werk en zekerheid. Het kabinet monitort deze uitvoering nauwgezet, met aandacht voor onbedoelde en ongewenste gevolgen, zeker voor de meest kwetsbaren.

Economie

Het herstel van de Nederlandse economie zette in 2015 door. De structurele hervormingen die dit kabinet heeft doorgevoerd, hebben daaraan mede bijgedragen. De huizenmarkt trok verder aan en het overheidstekort liep terug. De economie groeide in 2015 met 2,0% bbp.

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 28 mei 2015 met de minister-president en de minister van Financien over de Verantwoordingsstukken.