Vlaamse export buiten Europa in dalende lijn

19 MEI 16.

Vlaamse exporteurs hebben het moeilijk buiten Europa. Dat is de conclusie van vier jaar onderzoek naar Vlaamse handel in Europa en de wereld. Tussen 2002 en 2012 tekende zich een daling af van de Vlaamse export in zowat alle markten. Vooral arbeidsintensieve sectoren, zoals textiel of chemie, staan onder druk. Vlaamse bedrijven mikken vooral op grote markten dicht bij huis.

De onderzoekers gingen ook na welke invloed handelsakkoorden hebben op de Vlaamse export en hoe jonge bedrijven het doen in een internationale context. Voorts stellen ze zich de vraag welke rol onze regio nog kan spelen in een geglobaliseerde economie.

De conclusies van dit grootschalig onderzoeksproject worden op vrijdag 24 mei voorgesteld op de studiedag `Regions in Europe and the world: challenges and opportunities'. Onder andere professor professor Jan Van Hove (KU Leuven) en professor Leo Sleuwaegen (KU Leuven) zullen de bevindingen en evoluties toelichten. Meer informatie en het programma vindt u op http://ghum.kuleuven.be/ggs/events/2016/international-conference-regions-in-europe-and-the-world/.

U bent van harte welkom op deze studiedag.

Praktisch:

24 mei 2016, 9 - 16u

Vlaams-Europees Verbindginsagentschap

Kortenberglaan 71, 1000 Brussel

Contact:

* Axel Marx, Deputy Director, Leuven Centre for Global Governance Studies

* Jan Van Hove, Onderzoeksgroep Internationale Economie