4 Zuid-Limburgse gemeenten en waterschap bekrachtigen unieke samenwe..


4 Zuid-Limburgse gemeenten en waterschap bekrachtigen unieke samenwerking (afval)water

20 mei 2016

De gemeenten Gulpen-Wittem, Vaals, Simpelveld en Eijsden-Margraten werken komend jaar met Waterschap Roer en Overmaas en Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) een plan uit om samen te werken aan verbetering van de afvalwaterzuivering, tegengaan van wateroverlast en verbeteren van waterkwaliteit. De
bestuurders van de organisaties tekenden hiervoor vandaag een samenwerkingsovereenkomst. Het is uniek in Nederland dat gemeenten en waterschap een dergelijk integraal plan opstellen voor het omgaan met (afval)water in een regio.

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst

Klimaatverandering

Als gevolg van klimaatverandering zullen vaker heftiger buien vallen. In het gezamenlijke plan wordt uitgewerkt wat dat betekent voor inrichting en gebruik van de gemeentelijke riolering, de afvalwaterzuivering van WBL en de openbare ruimte. Daarnaast wordt in beeld gebracht hoe regenwater
stroomt in bebouwd gebied, hoeveel water er van daken stroomt en vanuit omringend landelijk gebied steden en dorpen in stroomt en hoe wateroverlast dan wordt voorkomen. Dit resulteert in een zogenaamde regenwaterstructuurkaart. Ook waterkwaliteit is onderdeel van het plan.
Door rioleringssystemen beter te gebruiken, kunnen overstorten vanuit het riool op beken verminderen. Dat draagt bij aan de waterkwaliteit in beken en het leven in en om het water.

Dagelijks bestuurslid Waterschap Roer en Overmaas Margon Nusteling: "Water stopt niet bij de gemeentegrens. Daarom is het mooi dat we nu samen met gemeenten het watersysteem in het Heuvelland kunnen doorrekenen. We lichten de riolering van gemeenten en WBL door. Zo leggen we de basis om de
kans op overstroming en wateroverlast verder te beperken. Het is een concreet, uniek voorbeeldproject dat past bij de koploperrol van Limburg in de waterketen. De kracht zit in de samenwerking: kennis en geld zetten we efficient in om de Heuvelland-problemen met water op te lossen.

Het uitgewerkte plan wordt zomer 2017 verwacht. Daarna kunnen gemeenten en waterschap aan de slag met maatregelen gericht op optimalisatie van rioleringssystemen, afvalwaterzuivering en oppervlaktewater.

Samenwerking gemeenten en waterschap

In 2011 is het landelijke Bestuursakkoord Water gesloten tussen onder andere gemeenten en waterschappen. Het doel is de samenwerking te verbeteren en op die manier bij te dragen aan kostenbesparing, vergroten van de kwaliteit en het delen van kennis. Waterschap Roer en
Overmaas, Waterschapsbedrijf Limburg en gemeenten werken sinds een aantal jaren samen in regionale samenwerkingsverbanden, om de (afval)waterketen te verbeteren. Limburg is landelijk koploper in deze regionale samenwerkingsverbanden.