Weekendafsluiting 20-23 mei A12 richting Arnhem

Weekendafsluiting 20 - 23 mei A12 richting Arnhem

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 12 mei 2016- Laatste update: 12 mei 2016 09:44 uur

De A12 tussen de knooppunten Maanderbroek en Grijsoord is van 20 tot 23 mei in de richting Arnhem afgesloten. Dit vanwege de wegverbreding van de A12 tussen Ede en Grijsoord. Deze weekendafsluiting levert hinder op voor de weggebruiker.

Verkeer in de richting Arnhem moet rekening houden met extra reistijd. Verkeer op de A12 tussen Arnhem en Ede kan gewoon gebruik maken van de A12 richting Utrecht.

Tijdens het weekend van vrijdag 20 mei 21.00 uur tot en met maandag 23 mei 05.00 uur zal de A12 in de richting Arnhem tussen de knooppunten Maanderbroek en Grijsoord volledig worden afgesloten. Tijdens deze fase van de wegverbreding wordt het gehele trace (11 km) geasfalteerd en wordt belijning aangebracht. Tijdens dit weekend worden ook de tunnelbak voor de onderdoorgang A12 ingeschoven en een faunatunnel aangebracht. Een deel van het oude viaduct N224 wordt dit weekend eveneens verwijderd.

Mochten de weersomstandigheden ongunstig zijn, dan worden deze werkzaamheden een weekend later, van vrijdag 27 tot en met maandag 30 mei, uitgevoerd.

Omleidingen

Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de A1 en A15.

* Verkeer uit Amsterdam en Amersfoort volgt bij Barneveld de A1 richting Apeldoorn. Bij knooppunt Beekbergen vervolgens richting Arnhem via de A50.

* Verkeer uit Den Haag en Utrecht volgt bij Utrecht de A2 richting het zuiden. Bij knooppunt Deil vervolgens via de A15 richting Nijmegen.

Voor regionaal verkeer worden eveneens omleidingsroutes ingesteld:

* Verkeer uit Ede en Veenendaal richting Nijmegen rijdt via de aansluiting Veenendaal (23a) over de provinciale weg N233 en Rijnbrug bij Rhenen richting de A15.

* Verkeer uit Ede kan via de provinciale weg N224 naar Arnhem rijden.

Omleidingsroutes staan aangegeven op borden langs en boven de weg. Op de projectpagina A12: wegverbreding Veenendaal - Ede - Grijsoord staan factsheets die nauwkeurig de omleidingsroutes weergeven.

Hinder beperken

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers:

* Houd op zaterdag 21 en zondag 22 mei rekening met extra reistijd vanwege de omleidingsroute en vanwege kans op vertraging en files op de omleidingsroutes. Pas eventueel uw vertrektijd aan.

* Raadpleeg de actuele verkeersinformatie voor vertrek.

Inschuiven onderdoorgang A12

Bij de realisatie van de verbreding A12 tussen Ede en knooppunt Grijsoord bouwt Rijkswaterstaat op verzoek en op kosten van de gemeente Ede de onderdoorgang A12. Zo combineren Rijkswaterstaat en de gemeente Ede werkzaamheden. Hierdoor wordt de hinder voor weggebruikers en omwonenden beperkt, omdat zowel de verbreding van de A12 als de aanleg van de onderdoorgang in een keer worden gerealiseerd. Tijdens de weekendafsluiting van de A12 (richting Arnhem) van 20 tot 23 mei, wordt een tunneldeel van 3600 ton en 70 meter lang in de A12 geschoven. Hiervoor is het nodig het wegdek te verwijderen en 12.000 m3 zand te ontgraven, waarna de tunnel ingeschoven kan worden. Vervolgens wordt de wegconstructie van de A12 hier bovenop aangebracht. De werkzaamheden tijdens dit weekend zijn realtime te volgen via een livestream op de website A12 Veenendaal-Ede-Grijsoord.

Wegverbreding rond zomer 2016 gereed

Rijkswaterstaat verbreedt samen met Heijmans de A12 tussen Ede en knooppunt Grijsoord in beide richtingen van 2x2 naar 2x3 rijstroken. Door de wegverbreding verbeteren de doorstroming van het verkeer, de bereikbaarheid van de regio en de verkeersveiligheid. Natuur is een speerpunt binnen het project. Rond de zomer 2016 is de wegverbreding gereed en kan het verkeer tussen Ede en knooppunt Grijsoord in beide richtingen gebruik maken van drie rijstroken.