Connie Palmen Boekenweekessayist 2017

Connie Palmen Boekenweekessayist 2017

20-05-2016

Thema Boekenweek is Verboden vruchten

Kersverse Libris Literatuur Prijswinnares Connie Palmen (Prometheus) schrijft het Boekenweekessay 2017. Het thema van de Boekenweek 2017 is Verboden vruchten. De 82^ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 25 maart t/m zondag 2 april 2017. Onlangs werd bekendgemaakt dat Herman Koch het Boekenweekgeschenk gaat schrijven.

Connie Palmen (1955) won het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut met De wetten (1991). Het werd vertaald in 24 landen en verkozen tot European Novel of the Year 1992. In 1995 verscheen De vriendschap, waarmee Palmen diverse prijzen won, waaronder de AKO-literatuurprijs. Andere succestitels van haar zijn de autobiografische roman over Ischa Meijer I.M. (1998), het Boekenweekgeschenk De erfenis (1999), Geheel de uwe (2002), Lucifer (2007) en Logboek van een onbarmhartig jaar (2011) waarin zij verslag doet van de rouw om het verlies van haar geliefde, politicus en Minister van Staat Hans van Mierlo. Onlangs won Palmen de Libris Literatuur Prijs voor haar in 2015 uitgekomen roman Jij zegt het. Het boek kwam deze week op #1 terug in De Bestseller 60.

Boekenweekthema Verboden vruchten

De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen. Wel willen, niet mogen, toch doen: verboden vruchten, zowel in het leven als in de letteren. Wie kent ze niet: de drank- en drugsverslaafden in Meriswin (Hafid Bouazza), Hallo Muur (Erik Jan Harmens), de gokkers in Alles of niets (Khalid Boudou). Maar ook titels als De 120 dagen van Sodom (Marquis de Sade), Mieke Maaike's obscene jeugd (Louis Paul Boon) en Lolita (Nabokov) prikkelen de zinnen. De troosteters in Chocolat (Joanne Harris), de vreetzakken in de Romeinse klassieker Satyricon (passage Het feestmaal bij Trimalchio); allen geven zij zich over aan genot. En last but not least de overspeligen zoals beschreven in De buitenvrouw (Joost Zwagerman), Godin, held (Gustaaf Peek), Komt een vrouw bij de dokter (Kluun) en Melodie d'Amour (Margriet de Moor).