Proost op de wetenschap: Taaie stereotypen. Nationale identiteit en Europabeelden in Spanje en Kroatie

20mei2016

17.00 - 18.00

Proost op de wetenschap: Taaie stereotypen. Nationale identiteit en Europabeelden in Spanje en Kroatie

20mei2016 17.00 - 18.00

Lezing

Het stereotype van de zuidelijke siesta-cultuur wordt vaak als verklaring voor de Euro-crisis aangedragen. In het verdelen van Europa langs culturele lijnen, wordt het `hardwerkende Noorden' (zoals Nederland en Duitsland) tegenover `luie knoflooklanden' zoals Spanje en Kroatie geplaatst. Waar komen deze stereotypen vandaan? Welke rol spelen zij in Spanje en Kroatie zelf? Stuiten deze stereotypen op verzet of worden zij overgenomen? In deze Proost op de wetenschap bespreekt Josip Kesic de werking van deze stereotypen.

In zijn onderzoek gaat Josip Kesic in op deze vragen aan de hand van de belangrijkste scheppers en verspreiders van stereotypen: cinema, literatuur, en populaire cultuur. Deze aanpak biedt inzicht in perspectieven die zelden de aandacht krijgen in West-Europa. Het samenbrengen van deze zelden vergeleken landen leert ons ook dat nationale identeiten zich vooral volgens een breder, Europees patroon gedragen. In tijden van heersende Euroscepsis, is begrip van identiteitsvorming ook aan de randen van Europa zelden zo actueel en urgent geweest.

Josip Kesic

Over de spreker

Josip Kesic is promovendus bij Europese Studies en de Amsterdam School for Regional, Transnational and European Studies (ARTES), aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn promotie-onderzoek heet European Peripheries: stereotyping and (self)characterization in Spanish and South-East European cultural representations. Hierin vergelijkt hij de culturele verbeelding van de eigen identiteit in relatie tot Europa, in Spanje en Kroatie vanaf de jaren 1980.

Proost op de wetenschap

De SPUI25-programmareeks `Proost op de wetenschap' geeft promovendi en onlangs gepromoveerde onderzoekers een platform om hun onderzoek te presenteren aan een breed publiek. Iedere vrijdagmiddag vertelt een jonge wetenschapper bij SPUI25 over zijn of haar recente onderzoek.

De lezingen beginnen om 17:00 uur en duren ongeveer een half uur, waarna nog uitgebreid de tijd is om vragen te stellen. Ter afsluiting verzorgt SPUI25 een kleine borrel waarmee we proosten op de onderzoeker van de week, de wetenschap en de start van het weekend.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142 (op werkdagen bereikbaar tussen 10:00 en 16:00).

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25