Behandeling slaapapneu wordt op individu toegesneden maatwerk

20mei2016

16.00

Fotograaf: Dirk Gillissen

Behandeling slaapapneu wordt op individu toegesneden maatwerk

Tandheelkunde

20mei2016 16.00

Oratie

Patienten met slaapapneu zullen in de toekomst vooral met op het individu toegesneden maatwerk behandeld, bijvoorbeeld met tandheelkundige protheses, moderne vormen van chirurgie en positietherapie, zenuwstimulatie en combinaties ervan. Deze behandelvormen zullen de standaardbehandeling van slaapapneu met Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) ten dele verdringen. Dit stelt Nico de Vries in zijn oratie.

Slaapapneu, een aandoening waarbij de bovenste luchtweg tijdens de slaap dichtvalt, komt in Nederland bij circa vierhonderdduizend mensen voor. Patienten met deze aandoening zijn overdag, zonder behandeling, vaak zeer slaperig met alle gevolgen van dien voor hun prestaties en algehele welbevinden. De aandoening wordt voornamelijk behandeld met Continuous Positive Airway Pressure (CPAP), een masker dat patienten tijdens de slaap dragen en waarbij door middel van continue positieve druk, de bovenste luchtweg wordt opengehouden. Ongeveer 35% van de patienten kan deze behandeling niet verdragen. Andere patienten gebruiken het masker wel, maar niet zeven dagen per week en niet de hele nacht. Daarnaast ervaart een groot deel van de patienten de behandeling niet als patientvriendelijk. Deze patienten hebben nog steeds een serieuze aandoening en bij hen is een andere behandeling noodzakelijk.

Er bestaan verschillende alternatieve vormen van behandeling van slaapapneu, zoals tandheelkundige protheses, moderne vormen van chirurgie en positietherapie, zenuwstimulatie en combinaties ervan. Deze ontwikkelingen passen volgens De Vries in het tijdsbeeld van op het individu toegesneden maatwerk, zoals dat ook in andere domeinen van de geneeskunde plaatsvindt.

Dhr. prof. dr. N. de Vries, bijzonder hoogleraar Tandheelkundige slaapgeneeskunde: The End of CPAP?

Deelname

Toegang vrij

Locatie

* Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting