Natuurkundemethode in de geest van Wikipedia

Geen vulling, maar voeding. Dat typeert de ideale natuurkundemethode die Piet Disveld na zijn pensionering samenstelde en gratis aanbiedt.

Meer dan 35 jaar gaf Piet Disveld natuurkundeles aan leerlingen van vmbo tot en met gymnasium. Altijd was hij op zoek naar een manier om de stof zo aantrekkelijk mogelijk aan te bieden. "De oude methoden vond ik dor en saai, terwijl de bestaande juist weer te veel plaatjes en te weinig inhoud leveren", legt hij uit. "Leerlingen vinden het bovendien het leukst om zelf proefjes te doen."

Wikipedia

Hij besloot zijn ideale natuurkundemethode samen te stellen: Natuurkunde Compact. Een complete methode voor 2 en 3 havo/vwo. Alle theorie, opgaven en practica zijn per hoofdstuk als pdf te downloaden. Disveld voegde foto's en illustraties toe en links naar filmpjes en simulaties. De antwoordbladen verstuurt hij op verzoek.

Door de pdf's op de website is de methode overal toegankelijk via tablet of smartphone. Scholen kunnen de methode ook uitprinten en als schoolboek uitdelen, zelfs aan boekomslagen is gedacht. Het is een complete methode, maar docenten kunnen die aanpassen zoals ze zelf willen. "Ik wil ze juist uitdagen er hun eigen verhaal van te maken", zegt Disveld. "Ik stuur ze met liefde de Word-versie zodat ze elk hoofdstuk en paragraaf, zelfs elk woord kunnen vervangen. Ik streef een open karakter na, zoals Wikipedia. Daardoor kon de encyclopedie de prullenbak in, en misschien volgt het klassieke schoolboek door mijn aanpak ook wel die weg."

Verwondering

De methode is een introductie in de natuurkunde en behandelt onderwerpen als licht, elektriciteit en geluid. "Van sterrenkunde tot biologie en scheikunde: natuurkunde gaat eigenlijk over alles", vertelt Disveld enthousiast. "Ik probeer de verwondering te prikkelen. Dat leerlingen uit zichzelf gaan afvragen hoe iets werkt en waarom. Die drive om te willen weten, ligt aan de basis van alle wetenschap."

Disveld biedt alles gratis aan, geheel in de geest van Wikipedia. Iedereen mag het materiaal gebruiken, mits het voor niet-commerciele doeleinden is. "Ik geloof in mijn methode en in het delen van kennis zodat onderwijs voor iedereen mogelijk wordt", legt hij uit. "Ik zou het fantastisch vinden als scholen ermee aan de slag gaan en ik hoop ook van harte dat docenten van andere vakken iets in mijn aanpak zien. Het zou geweldig zijn als er zo ook een compacte methode biologie of wiskunde ontstaat."

Op de website: www.natuurkundecompact.nl vind je de methode van Piet Disveld. Het hele artikel uit Onderwijsblad 10 van 21 mei 2016 staat hieronder als PDF-document.