Feestelijke opening textiel sorteervestiging Sympany in Harderwijk

Gepubliceerd: 20 mei 2016

Feestelijke opening textiel sorteervestiging Sympany in Harderwijk

Op 19 mei is de nieuwe textiel sorteervestiging van Sympany in Harderwijk feestelijk geopend. Vier partijen werken hierin samen: Sympany, Regio Noord-Veluwe, Inclusief Groep en de Nationale Postcode Loterij. Regio Noord-Veluwe heeft namens Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten, sociaal ondernemer Sympany gekozen om de sorteervestiging op te zetten.

Van textielafval naar grondstof

Per 1 januari jl. zamelt Sympany voor minimaal 5 jaar textiel in voor de Noord-Veluwse gemeenten. Met het winnen van de gemeentelijke aanbesteding textiel heeft Sympany zich gecommitteerd aan het opzetten van een nieuwe textiel sorteervestiging in de regio, met 36 fulltime banen voor lokale mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De inbreng en begeleiding van deze medewerkers gebeurt door de Inclusief Groep. Daarnaast draagt Sympany bij aan de gemeentelijke doelstellingen van afval naar grondstof hergebruik.

Sortering

In de sorteervestiging zal de naar verwachting 750.000 kilogram textiel uit de zes gemeenten worden gesorteerd. Dit aantal willen de gemeenten laten groeien door inwoners te vragen al het textiel in te leveren en niet bij het restafval weg te gooien. Aanvullend brengt Sympany nog 750.000 kilogram textiel uit andere gemeenten naar Harderwijk. Het textiel wordt gesorteerd op kwaliteit en soort (22 soorten en 3 categorieen kwaliteiten). Dit is een arbeidsintensieve wijze van sortering en waardoor veel werkplekken gecreeerd worden. Na sortering wordt herbruikbare kleding verkocht aan (inter)nationale partners. Wat niet geschikt is om opnieuw te gebruiken, wordt als grondstof ingezet voor tal van nieuwe producten.

Opbrengst

De gemeenten willen volgens landelijke doelen Van Afval Naar Grondstof (VANG), een forse vermindering van het restafval naar 100 kilo per inwoner in 2020. Uiteindelijk willen ze naar een circulaire economie, waarin producten en materialen hergebruikt worden en grondstoffen hun waarde behouden. Door het textiel lokaal te laten sorteren, levert het minder transportbewegingen op (en dus een milieubesparing) en het is goed voor de lokale werkgelegenheid. Sympany is een van de grootste charitatieve textielinzamelaars in Nederland. Sympany werkt aan de zelfredzaamheid van mensen in binnen- en buitenland. In Nederland bieden ze werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de armste regio's van Afrika steunen ze met de opbrengst van de verkoop textiel gerelateerde projecten.

De sorteervestiging in Harderwijk is mede mogelijk gemaakt door een financiele bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Meer informatie: www.afvalmeerwaard.nl www.sympany.nl