Aanpak geweld tegen ambtsdragers blijkt lastig

Aanpak geweld tegen ambtsdragers blijkt lastig

20 mei 2016

De Tweede Kamer hield woensdag deel twee van de hoorzitting over de integrale visie op de rechtspositie van publieke ambtsdragers. Minister Ronald Plasterk (BZK, PvdA) heeft deze visie vorig jaar juni naar de Kamer gestuurd. In september sprak de Kamer al met vertegenwoordigers van decentrale overheden , deze week was het de beurt aan politie, Openbaar Ministerie en criminaliteitswetenschappers om hun licht te laten schijnen over het onderwerp bedreigingen van ambtsdragers.

`Hoe groot is het probleem nu eigenlijk', wilde de Kamer weten. En ook `hoe erg'. `Erg genoeg om het probleem aan te pakken', was de unanieme opvatting van de insprekers. Punt is wel dat aantallen niet te noemen zijn en bedreigingen vaak lastig zijn te vervolgen. Er bestaat namelijk geen speciaal wetsartikel dat bedreigingen of intimidaties strafbaar stelt en juist dat lijkt het meest voor te komen. Een ambtsdrager die wordt gestalkt met de mededeling: `Ik weet waar uw kinderen naar school gaan', doet daarvan niet zo gauw aangifte, en als het wel gebeurt dan is die bedreiging als zodanig niet strafbaar. `Wel zeer bedreigend en soms doorslaggevend voor het handelen van een ambtsdrager', aldus de Raad voor de Rechtspraak. `Bereid je daarom als ambtsdrager voor', is de oproep van beveiligingsbedrijf Cortex. `Met trainingen maken we ambtsdragers bewust en weerbaar: wat doe je als een agressief persoon je 's avonds opwacht in het portiek van een appartementencomplex; hoe controleer je of je wordt achtervolgd als je met de auto naar huis rijdt.'

Ook het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) pleit onder meer voor meer trainingen van publieke ambtsdragers. Over maatregelen en regels waar politiek Den Haag mee zou kunnen komen waren de insprekers minder helder. `Ik hoor van niemand van u een concrete vraag in onze richting', vatte Manon Fokke (PvdA) samen.