Vernietigend rapport over de politie, door de politie

Radio en TV | vr 20 mei 2016

Verslag Marja Sol

Redactie Rob Hadders

Redactie Loes Bomers

Verslag Sjoerd Fennema

Redactie Emile Vaessen

Een nieuw rapport over de politie, Handelen naar waarheid, schetst een vernietigend beeld van een incompetente organisatie: inefficiente opsporing, ontbrekend vakmanschap, gebrek aan gedrevenheid, beperkt innovatievermogen, verouderde ict-kennis, en zo gaat het nog wel even door.

In opdracht van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie hebben ervaren recherchedeskundigen een sterkte-zwakteanalyse van de politie gemaakt. Meer dan 150 deskundigen binnen en buiten de organisatie trekken een sombere conclusie: "Hoewel er natuurlijk ook dingen goed gaan, ontstaat er toch een ontluisterend beeld over de opsporing." Rechtsboven op deze pagina is het gehele rapport in te zien.

Het is niet de eerste keer dat er flinke kritiek is op de politie. In 2015 verscheen het boek `De Gekooide Recherche' van oud-rechercheur Michiel Princen, die ook aan dit rapport mee schreef. Toen werd al geconcludeerd dat de politie zo slecht georganiseerd is dat de opsporing van misdrijven eronder lijdt. Bekijk hieronder de reportage die EenVandaag hierover maakte:

Object: application/x-shockwave-flash sitestat

Vanavond in EenVandaag aandacht voor dit rapport. Hoe kan het dat er nu weer een vernietigend rapport ligt, terwijl al jaren bekend is dat het niet goed gaat bij de organisatie?

PvdA-Kamerlid en oud-politieman Ahmed Marcouch reageert in de uitzending, hij is geschrokken van het rapport en schaamt zich voor de politie. Het bevestigt volgens hem dat de recherche de sleutel is tot opsporing. Er is te veel aandacht geweest voor blauw op straat en te weinig aandacht voor recherche. De pakkans in Nederland is te laag en het beeld bestaat dat misdaad loont. Volgens Marcouch hebben we meer rechercheurs nodig en moet de politieopleiding beter.

In Radio EenVandaag reageert CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.