Boeren en tuinders zijn pessimistischer geworden

Boeren en tuinders zijn in het eerste kwartaal van 2016 pessimistischer geworden over zowel de huidige situatie als de toekomstige situatie van hun onderneming. De Agro Vertrouwensindex daalde ten opzichte van het vierde kwartaal 2015 met ongeveer zes punten tot ongeveer 11.

Ondanks deze daling is het aantal agrarische ondernemers met vertrouwen nog licht in de meerderheid. De Agro Vertrouwensindex is een samenwerkingsproject tussen LTO Nederland, Flynth adviseurs en accountants, ministerie van Economische Zaken en LEI Wageningen UR en wordt ieder kwartaal opgemaakt.

Het agrovertrouwen is met name gedaald door een lagere score onder akkerbouwers. Ook onder tuinders en melkveehouders daalde het vertrouwen. Ondernemers in de pluimveehouderij hadden het meeste vertrouwen in hun bedrijfssituatie en dan met name door een betere stemming over de huidige situatie op het bedrijf. In de varkenshouderij blijft het vertrouwen laag.

Agrariers in EU ook negatiever

De neergaande trend in de vertrouwensindex onder Nederlandse boeren en tuinders komt overeen met die in andere EU-lidstaten. Zo is de sfeer onder boeren en tuinders in Vlaanderen en Duitsland ook gedaald. In Vlaanderen is er zelfs sprake van een dieptepunt. De schaal van de Agro Vertrouwensindex loopt van -100 tot +100. Een index boven 0 betekent dat er meer ondernemers zijn met veel vertrouwen in hun onderneming dan ondernemers met weinig vertrouwen. De Agro Vertrouwensindex is een optelsom van de stemmingsindex (die de huidige situatie op het bedrijf weergeeft) en de toekomstverwachting van ondernemers (op middellange termijn).

Zie voor het volledige rapport: www.agrimatie.nl

20 mei 2016