Bewoners uitdagen een idee voor hun wijk te pitchen

20 mei 2016

Eens per jaar organiseert de gemeente een pitch-sessie waar bewoners eenvoudig hun idee voor hun wijk mogen presenteren. Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad steunde het voorstel van CDA-raadslid Desh Ramnath om dit idee mee te nemen in het gemeentelijke beleid rondom bewonersparticipatie.

`'Ik merk dat veel bewoners ideeen of initiatieven voor hun buurt hebben maar het lastig vinden om de weg naar de gemeente te vinden voor hulp om hun idee tot uitvoering te brengen. De afstand tussen bewoners en de gemeente is vaak toch groot.`' aldus Ramnath. `'Ook weten veel bewoners niet dat zij actief ideeen of initiatieven bij de gemeente mogen en kunnen aandragen.`' Dit zou het CDA-raadslid graag anders zien. `'Door jaarlijks per wijk een pitch-sessie te organiseren waarvoor bewoners worden uitgedaagd om met ideeen voor hun wijk te komen creeer je een laagdrempelige manier voor bewoners om mee te denken over het verbeteren van hun wijk.'' Welk initiatief uitgevoerd moet worden, dat bepalen de bewoners zelf door te stemmen!

Makkelijker

Daarnaast kaart het CDA-raadslid tijdens het debat over de wijkprogramma's ook de lastigheid van het indienen van een bewonersinitiatief aan. `'Ik hoor vaak dat bewoners een idee hebben, en bij de gemeente aankloppen voor hulp of financiele steun om hun idee uit te voeren maar vervolgens van het kastje naar de muur gestuurd worden. De gemeente zit ingewikkeld in elkaar, met veel verschillende afdelingen, potjes met geld en verantwoordelijke ambtenaren,'' aldus Ramnath. `'Ik pleit ervoor dat er per wijk of stadsdeel 1 aanspreekpunt komt waar bewoners met hun idee terecht kunnen. Deze persoon fungeert als het aanspreekpunt vanuit de gemeente. Dat maakt het aanmelden van een idee en de samenwerking met de gemeente een stuk eenvoudiger, hetgeen hoop ik resulteert in nog meer bewonersparticipatie!''