Kardinaal Eijk dient volwassenen vormsel toe

Kardinaal Eijk dient volwassenen vormsel toe 20-5-2016

Het is een traditie in het Aartsbisdom Utrecht dat de aartsbisschop van Utrecht met Pinksteren volwassenen in de St. Catharinakathedraal het H. Vormsel toedient. Dit gebeurt al sinds 1996, toen voor het eerst volwassenen uit verschillende parochies in zo'n gezamenlijke viering werden gevormd. Op 15 mei vormde kardinaal Eijk dan ook een aantal zogenaamde `nieuwe katholieken' die pas op volwassen leeftijd het vormsel ontvangen.

Beschrijving

Voorafgaand aan de Eucharistieviering was er een hartelijke ontmoeting tussen kardinaal Eijk en de vormelingen en hun familieleden. In zijn preek memoreerde kardinaal Eijk de spectaculaire ontwikkelingen die er de laatste decennia zijn geweest op het terrein van de mobiele telefonie. Via een mobieltje kan verbinding worden gelegd met de hele wereld, maar het blijft de zichtbare wereld van ons mensen, aldus de kardinaal. "Er bestaat echter ook een mogelijkheid ons te verbinden met de hemel, niet bedoeld als firmament, dat we ook met het blote oog zien, maar de wereld van God. Dat gaat via de Heilige Geest die Jezus op het Pinksterfeest over de apostelen uitstort." De apostelen hebben de gave van de Heilige Geest doorgegeven via het doopsel, zodat ook anderen verbinding konden krijgen met de hemel. "En dat is de opdracht van de Kerk zolang als deze wereld zal bestaan."

Het sacrament van het vormsel voltooit het doopsel doordat de Heilige Geest ons daarin de bijzondere kracht geeft om trouw te blijven aan de doopgenade en te getuigen van Christus in deze wereld, zo benadrukte de kardinaal. "Die verbinding met God door de Heilige Geest verbindt ons ook met elkaar, maakt ons een en brengt ons samen in Gods Kerk." Kardinaal Eijk: "Voor verbinding via een mobiele telefoon met andere mensen is ook iets van onze kant nodig: dat we de batterij ervan geregeld opladen en ons abonnement betalen. Zo ook met onze verbinding met de hemel door de Heilige Geest: die verbinding moeten we ook van onze kant onderhouden. Door het geregeld gebed, elke dag, waarin we ons via de Heilige Geest ook actief verbinden met Gods wereld. Dat betekent niet alleen bidden omdat we iets willen vragen wat we nodig hebben, maar gewoon bidden om de verbinding te onderhouden en levend te doen zijn. Door regelmatig te lezen in Gods Woord dat door de Heilige Geest is geinspireerd. En door het ontvangen van de sacramenten waarin de Heilige Geest werkzaam is en waardoor onze verbinding met God keer op keer versterkt wordt." Daarnaast is het zaak een tegenprestatie te leveren, aldus kardinaal Eijk, "zoals je bij je mobieltje regelmatig je abonnement betaalt. Dat kan door anderen om je heen te laten delen in de vrede van de hemel die je via de Heilige Geest doordringt. Ons allen, maar vanmorgen in het bijzonder de vormelingen onder ons, zou ik op het hart willen drukken alles in het werk te stellen om zoveel mogelijk te leven in verbinding met Gods wereld."