Keijzer: Goede zaak, dat nu duidelijk is dat huishoudelijke verzorging onder de Wmo valt

20/05/2016Keijzer: Goede zaak, dat nu duidelijk is dat huishoudelijke verzorging onder de Wmo valt

De Centrale Raad van Beroep sprak deze week definitief uit dat huishoudelijke hulp onder de Wmo valt, inclusief schoon beddengoed en schone kleding. Mona Keijzer: "De wet is blijkbaar zo vaag dat hier discussie over mogelijk was. De staatssecretaris nam wat mij betreft bij alle discussies daarover onvoldoende stelling, hoewel hij het nu in kranteninterviews anders doet voorkomen. Hij voerde te snel zorghervormingen in en in de gemeenten moesten wethouders het maar voor hem oplossen. De rechter heeft nu gelukkig helderheid verschaft. Maar wat een verloren tijd voor al die burgers die verstoken zijn geweest van huishoudelijke hulp en voor medewerkers die hun baan zijn kwijtgeraakt."

Uit de rechterlijke uitspraken blijkt ook dat gemeenten helder moeten omschrijven wat een schoon huis precies inhoudt. Ze mogen dit niet overlaten aan de organisatie die deze hulp verstrekt, omdat die er zelf belang bij heeft. Het volstaat niet om burgers te verwijzen naar een schoonmaakbedrijf, waarbij de zorg volledig voor eigen rekening komt. De staatssecretaris heeft, mede op verzoek van Mona Keijzer, toegezegd gemeenten nauwkeurig te gaan informeren over de consequenties. Ook gaat hij de uitvoering ervan nauwgezet volgen.

Afgelopen week is ook gedebatteerd over het faillissement van TSN. Maar het had net zo goed het faillissement van Diafaan of Patein-Vivent kunnen zijn of de duizenden ontslagen in de thuiszorg. In vele gevallen is de oorzaak simpel: als een bedrijf meer moet betalen aan salariskosten dan wat er een geld binnenkomt, ga het uiteindelijke failliet. Keijzer: "Meerdere keren heb ik de staatssecretaris gevraagd onderzoek te doen naar de tarieven die betaald worden voor een uur huishoudelijke hulp. Tot op heden heeft hij dit geweigerd en is de meerderheid van de Kamer daarvoor weggelopen."

Bij een eerlijke economie hoort voor het CDA dat mensen een fatsoenlijk loon met bijbehorende arbeidsvoorwaarden krijgen voor het werk dat zij doen. Veel gemeenten houden zich daar gelukkig aan. Keijzer: "Wat gaat de staatssecretaris doen om verdere faillissementen en ontslagen te voorkomen? Of durft hij het gesprek met gemeenten niet aan, omdat hij dan voor de voeten geworpen krijgt dat hij de gemeenten een taak gegeven heeft zonder voldoende budget."

Het extra geld dat naar gemeenten is gegaan in de vorm van de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT), is niet doeltreffend. Het eerste jaar zijn maar 1400 formatieplaatsen gerealiseerd. Het geld komt via huishoudelijke hulpen terecht bij mensen die het prima zelf kunnen betalen. Terwijl inmiddels uit de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep blijkt dat er kwetsbare ouderen en gehandicapten zijn die onterecht minder of geen uren zorg gekregen hebben. Tijdens het debat diende Mona Keijzer een motie in om alle belemmerende voorwaarden aan die HHT te laten vervallen. Gemeenten krijgen daardoor meer ruimte voor de uitvoering van de maatwerkvoorziening huishoudelijke verzorging. De staatssecretaris wilde hier niet aan. Dinsdag 24 mei wordt over deze motie gestemd.

Trefwoorden

* Wmo * thuiszorg * TSN * Huishoudelijke Hulp Toelage * HHT * Mona Keijzer