De betekenis van het asielzoekerscentrum in Middelburg

De betekenis van het asielzoekerscentrum in Middelburg

Leeronderzoek opleiding Sociale Geografie

20 mei 2016

Tachtig studenten en vier docenten van de opleiding Sociale Geografie van de Universiteit van Amsterdam voeren van 30 mei tot en met 3 juni onderzoek uit naar de betekenis van het asielzoekerscentrum in de gemeente Middelburg. Het betreft een leerproject dat de opleiding Sociale Geografie jaarlijks organiseert om studenten bekend te maken met het uitvoeren van onderzoek. Het leerproject kent een lange traditie. Het eerste leeronderzoek werd eind jaren '30 van de vorige eeuw gehouden.

Dit jaar onderzoeken de studenten hoe inwoners van Middelburg aankijken tegen de aanwezigheid van een AZC en asielzoekers in hun gemeente. `Wij zijn geinteresseerd in de manier waarop de bewoners de aanwezigheid van asielzoekers in hun directe leefomgeving ervaren', licht Inge van der Welle cooerdinator van het leerproject toe. `De reactie van de lokale gemeenschap op de komst van asielzoekers wordt in de media vaak belicht door extreme voorbeelden. De media en de reacties worden zelden ondersteund door gefundeerd wetenschappelijk onderzoek naar de houding van de gemeenschap. Daarom is dit onderzoek zo belangrijk, om het perspectief van de lokale gemeenschap in kaart te kunnen brengen', aldus Van der Welle.

Werkwijze onderzoek

De groep studenten uit Amsterdam zal een week lang onderzoek verrichten in Middelburg. Zij zullen vragenlijsten en interviews afnemen met bewoners in de leeftijd van 16 tot 90 jaar die door middel van een steekproef zijn geselecteerd Zij hopen hierbij van harte op de medewerking van de Middelburgers.

Meer informatie

Voor meer informatie over het onderzoek:

* leeronderzoeksg-FMG@uva.nl

Of via dr. Inge van der Welle, cooerdinator van het leerproject:

* i.c.vanderwelle@uva.nl

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting