Huidkanker: bescherm je huid en check op plekjes en vlekjes

20 mei 2016 = Onze dermatologen geven 21 mei op de jaarlijkse Huidkankerdag informatie over zonbescherming en huidkanker en controleerden de huid op eventuele verdachte plekjes. "Het is belangrijk dat hier aandacht voor is", aldus dermatoloog Willemijn Plokker-Bos. "1 op de 6 Nederlanders krijgt in zijn of haar leven een vorm van huidkanker." Hoe bescherm je jezelf tegen UV-stralen en hoe controleer je je huid?

Zon is goed voor een mens. We worden er vrolijk van en ons lichaam maakt vitamine D aan, wat onder andere nodig is voor stevige botten. Maar met de zon moet je wel verstandig omgaan. Huidkanker is, na darmkanker, de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.

Voorkom huidkanker en bescherm je huid in de zon

Het overgrote deel van de huidkankers wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan UV-straling. Een van de redenen waarom huidkanker in Nederland toeneemt is, omdat we steeds vaker naar een tropische bestemming op vakantie gaan. Goede bescherming is belangrijk om een eerste huidkanker of een volgende huidkanker te voorkomen. Smeren, weren, kleren adviseert het KWF. Maar wat houdt dit in? Dermatoloog Willemijn Plokker - Bos geeft de volgende tips:

* Smeer je in met een zonnebrandcreme van minimaal factor 30. Begin een half uur voor u naar buiten gaat met smeren en herhaal het smeren iedere twee uur en na het zwemmen. Gebruik ook voldoende zonnebrandcreme. De meeste Nederlanders smeren te weinig. Voor je hele lichaam heb je al snel een borrelglaasje nodig. Vergeet niet om alle delen van de huid die aan de zon worden blootgesteld in te smeren. Dus ook je oren en de bovenkant van de voeten. Voor de lippen zijn speciale zonnebrandsticks.

* Weer de volle zon tussen 11.00 en 15.00 uur en zoek een plekje op in de schaduw. Ook in de schaduw van bijvoorbeeld een parasol dringt nog vrij veel UV straling door. Ook in de schaduw moet daarom de bescherming tegen UV op peil gehouden worden.

* Bedek tot slot de huid met kleding, zoals een t-shirt, petje en zonnebril. Geen wit t-shirt want die biedt nauwelijks bescherming tegen UV-straling.

Controle huid op huidkanker

Vaak is huidkanker goed te behandelen, maar vroege opsporing is hierbij van groot belang. Controle van de huid is daarom belangrijk. Een nieuw bruin bultje of vlekje op uw huid hoeft niet meteen een reden tot paniek te zijn. Maar wanneer ga je wel naar de dokter?

Dermatoloog Willemijn Plokker-Bos: "Als een moedervlek gaat jeuken, bloeden of ineens van grootte, vorm of kleur verandert, moet u de huisarts bellen. Een moedervlek kan onrustig worden, soms kunnen er kwaadaardige veranderingen optreden (melanoom)." Maar er zijn ook andere signalen voor huidkanker. "Denk aan een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest en een knobbel of bubbeltje op je huid dat verschijnt en niet weggaat. Ook dan moet u even langs bij de huisarts."

Heeft u al eerder huidkanker gehad? Blijf dan de huid controleren is het advies. Willemijn: "Zij hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van alle andere typen huidkanker die ontstaan door overmatige zonblootstelling."

Naar de dermatoloog met een plekje

Met een verwijsbrief van de huisarts kijkt de dermatoloog naar de huid en de klachten. Op basis hiervan wordt aanvullend onderzoek gedaan en in het geval van huidkanker een behandeling gestart. Met verdachte plekjes kun je op de polikliniek Dermatologie van het Havenziekenhuis snel terecht bij een van de ervaren dermatologen.