Klankbordgroep van direct omwonenden krijgt toelichting op definitie..


Voorleeshulp

23 mei 2016 - Vanavond hebben direct omwonenden een mondelinge toelichting gekregen op de afspraken tussen gemeente en COA over het toekomstige asielzoekerscentrum (azc) op het terrein van Schakenbosch. Bij deze bijeenkomst van de gemeente waren ook vertegenwoordigers van het COA en de politie
aanwezig. Wethouder Floor Kist ontving de omwonenden in een zaal van de Hulp en Heilkerk op terrein Schakenbosch. De avond verliep in een ontspannen sfeer

De afspraken tussen de gemeente en het COA zijn vastgelegd in een definitieve concept bestuursovereenkomst. Omwonenden hebben uitleg gekregen over een aantal belangrijke onderwerpen in deze overeenkomst. De meeste omwonenden gaven aan dat de afspraken duidelijk waren en hadden bij het verlaten
van de zaal geen vragen meer. Enkele van de aanwezige omwonenden willen graag een bijdrage leveren als vrijwilliger. Ook hebben 12 omwonenden zich aangemeld als belangstellende voor het omwonendenoverleg, dat het COA ongeveer een maand voor de komst van de eerste bewoners start.

Locatie en inrichting terrein Schakenbosch

Omwonenden vinden het belangrijk dat het terrein toegankelijk blijft voor iedereen. De gemeente heeft geen signalen dat dit verandert en bespreekt de wens bij de grondeigenaar. Evenals het verzoek om aandacht voor voldoende verlichting en (over)zicht, vooral bij wandel- en fietsroutes.

Monitor veiligheid en leefbaarheid

Het omwonendenoverleg volgt nauwlettend de ontwikkelingen op en rondom het azc aan de hand van een monitor. De monitor is samen met de politie ontwikkeld om de leefbaarheid en veiligheid in de buurten rondom het azc te meten. Na drie maanden beoordeelt de gemeente aan de hand van de monitor en
input uit het omwonendenoverleg of doorgroei naar 400 bewoners mogelijk is. Enkele omwonenden vroegen zich af of dit niet te snel is. Aangegeven is dat doorgroei alleen plaatsvindt als aan de randvoorwaarden van de gemeenteraad voor doorgroei is voldaan.

Vervolgstappen

Na bespreking in de gemeenteraad, verwacht de gemeente half juni de definitieve bestuursovereenkomst te kunnen ondertekenen. De grondeigenaar zal bij de gemeente een aanvraag voor een omgevingsvergunning moeten indienen om daarmee af te kunnen wijken van het bestaande bestemmingsplan.
Besluitvorming over deze vergunning vindt plaats na definitieve vaststelling van de bestuursovereenkomst.
Na het verlenen van de vergunning door de gemeente, kunnen belanghebbenden gedurende zes weken een bezwaarschift indienen. Het COA kan dan al wel de voorbereidingen starten voor de ontvangst van de eerste 200 bewoners.

Op de hoogte blijven?

Op deze website kunt u zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief. Ook vindt u hier meer informatie en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.