OM: Gebruik dienstwapen bij AZC Winterswijk was rechtmatig


24 mei 2016 - Arrondissementsparket Oost-Nederland

De agent van de Eenheid Oost-Nederland die op 13 augustus bij het AZC in Winterswijk op een verwarde verdachte schoot, heeft rechtmatig gehandeld. De agent zal daarom niet strafrechtelijk worden vervolgd. Dat heeft de officier van justitie na onderzoek door de Rijksrecherche besloten.

Op 13 augustus 2015 kreeg de politie een melding dat een medewerker van het AZC in Winterswijk gewond was geraakt door een aanval van een verwarde bewoner. De twee politiemannen troffen bij het AZC een dreigende situatie aan. De bewoner stond buiten met een lange paal in zijn handen. Er waren
veel omstanders.
De politie wilde de man aanhouden voor mishandeling. De man reageerde echter niet op aanroepen en waarschuwingen. Ondanks dat er versterking kwam, slaagde de politie er niet in de situatie onder controle te krijgen, ook niet met het gebruik van pepperspray. De verdachte liep weg en sloeg met
de paal nog enkele autoruiten in.

Uiteindelijk loste een van de agenten een waarschuwingsschot, gevolgd door drie gerichte schoten op de benen van de verdachte. De man raakte gewond aan zijn been.

De Rijksrecherche heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van het dienstwapen en de omstandigheden waaronder dit is gebruikt. De uitkomsten van dit onderzoek zijn door het OM beoordeeld. De officier van justitie is van oordeel dat het gebruik van het dienstwapen niet valt binnen de
ambtsinstructie, omdat deze geen ruimte biedt voor het gebruik van een vuurwapen bij een verdenking van mishandeling. Wel meent de officier van justitie dat de agent een beroep kan doen op noodweer of op overmacht als gevolg van een noodtoestand.

De dreigende situatie noopte tot onmiddellijk ingrijpen, waarbij de grenzen van de noodzakelijke verdediging niet zijn overschreden. De politie heeft de man immers eerst aangeroepen, daarna pepperspray gebruikt en een waarschuwingsschot gelost.

Het optreden is daarom als rechtmatig beoordeeld. De betrokken agent en de korpsleiding zijn van deze beslissing op de hoogte gesteld.

De verwarde bewoner is op 13 oktober door de Politierechter in Zutphen veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken voor vernieling, mishandeling en bedreiging. De man was op dat moment al niet meer in Nederland.

Deel dit op

*