Raad van Inzicht in gesprek over Verdraaide Organisaties

Voor de laatste bijeenkomst van dit schooljaar was de Raad van Inzicht van het College van Bestuur te gast bij Schouwburg Odeon. Gastspreker was deze keer de heer Ruud Klarenbeek, sinds 1995 directeur van de JP van den Bent Stichting. Deze stichting staat hoog in lijstjes van vernieuwende zorgorganisaties. Al in 2008 werd deze stichting aangeduid als een High Performance Organisatie.

Ruud Klarenbeek gaf op boeiende wijze inzicht in de manier waarop de JP van den Bent Stichting werkt: praktisch zonder managementteam, zonder afdeling ICT of Centrale Inkoop, maar met veel verantwoordelijkheid laag in de organisatie, bij de begeleiders van de clienten. De visie van Klarenbeek sluit heel goed aan op het gedachtengoed zoals dat ook verwoord is in het boek Verdraaide Organisaties.

In dit boek schrijven de auteurs over de zoektocht naar hoe systemen en mensen zich tot elkaar verhouden en wat dat betekent voor het slim benutten van de kracht van allebei. In het vinden van de juiste balans blijkt `de bedoeling' een even praktisch als noodzakelijke sleutel te zijn. Op weg, in veranderende tijden.

In hun model onderscheiden de schrijvers drie cirkels:

o de systeemwereld, de wereld van regels, protocollen en prestatie-indicatoren;

o de leefwereld, de waardecreatie tussen professional en de klant in het hier en nu;

o de bedoeling, daar waar het uiteindelijk om te doen is.

verdraaide organisaties

Wat zij bij veel organisaties zien is dat er van buiten naar binnen wordt gewerkt. De systeemwereld is leidend, de bedoeling is volgend. Daardoor gaat er veel potentieel verloren en wordt de waardecreatie niet ten volle benut. Door te werken vanuit de bedoeling, via de leefwereld naar de systeemwereld, wordt de professionaliteit van de medewerker optimaal benut. Binnen de leefwereld, in ons geval de pedagogische relatie tussen docent en deelnemer, vindt dan de ontmoeting plaats en wordt de medewerker in staat gesteld om echte toegevoegde waarde te leveren.